A ja dziś zjadłem kilka sów (jak to u was się mówi-kani), niezbyt dużych, i czernidlaczki kołpakowate, pyszne i delikatne. Mniam mniam. Rydzów niestety w moich lasach nie ma. W ogóle jest mało grzybów.
Witaj, jesteś może mieszkańcem Kujaw? Okolice Hochens... tj. Inowrocławia, Mogilna? Tam mówi się "sowy". Pomieszkiwałem rok.
Zdarzyło mi się obgryźć sowę jesienną na surowo, bardzo dobra. Orzechowata. A że pokrewna pieczarce to można bezkarnie.
Nie wiedziałem nawet, że te grzyby, kóre kojarzę bardziej z pastą do butów są jadalne...
Moje zeszłoroczne bieszczadzkie trafienie, za jednym podejściem, jedna góra ( właściwie to za podejściem i zejściem) Biesy Zachodnie:
IMG_8011.jpg
Drobnicy już nawet nie brałem, bo mi się miejsce w reklamówie skończyło...
Ostatnio edytowane przez Krytyk Ludowy ; 07-11-2016 o 15:41
Jak wspominać, to wspominać.
Może nie zeszłoroczne ale bieszczadzkie, z różnych lat:
IMAG0822.jpg IMAG0820.jpg IMAG0817.jpg ...tu kolega przyleciał z Mississaugi:P1010216.jpg i wcale nie żałował...P1010233.jpg
W październiku specjalnie na grzyby pojechałem na Pogórze Przemyskie. Zazwyczaj nie wracałem stamtąd bez pełnego koszyka. Tym razem nie znalazłem nic poza tymi ze zdjęcia. To chyba kanie ale takich nie zbieram.
DSCF5450.jpg
Kanie, kanie. A dokładniej czubajki czerwieniejące. Możesz zbierać śmiało.
- - - Updated - - -
A co do wspominania to ja mam takie bieszczadzkie.
DSCN3069.jpgP1030376.jpg
Już pierwsze latoś zebrane. Nie w lesie, nie bójcie się.
WP_20170422_08_48_56_Pro.jpg
Tydzień temu dokładnie - napotkałem rozmemłanego ( napęczniałego od wody) 1 ( słownie: jednego) smardzyka nad Mchawą gdzieś w drodze na tzw Dyberkę.
Czego widziałem więcej - najprawdopodobniej czarka austriacka ( bardzo rzucająca się w oczy swą czerwienią), rosnące np. po dwa obok siebie "pucharki". Czerwone, lekko wklęsłe, okrągłe, ładnie "kukają" spomiędzy gnijącego drewna czy liści.
...ale że TO jest jadalne - odkrywam dopiero teraz.
Ostatnio edytowane przez Krytyk Ludowy ; 29-04-2017 o 10:43 Powód: Styl.
Grzyby ruszyły - sporo prawdziwków robaczywych niestety , kurki itd
P1060540.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki