Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Trasy "w pętelkę"

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Trasy "w pętelkę"

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub Zobacz posta
    Mruczusie tak chodzi (chodzą).
    Co kto lubi. Ostatnio wędrowaliśmy w czerwcu, dzień długi, więc spokojnie można spędzić i 10 godzin na szlaku. We wrześniu też się da, ale na szlak wychodzimy przynajmniej 1,5 h wcześniej. Jest czas i na poleżenie na trawce i na kontemplację widoczków i na zdjęcia, nawet maaaaaasę zdjęć.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    Kraków

Są tworzone nowe pętelki na ternie gminy Czarna. Najpierw wytyczono ścieżkę "Żukowem do krainy lipeckiej", kolor zielony, czas przejścia ok. 6 godz, łączy ona Ustianową z Żołobkiem, Następnie powstała pętelka oznakowana kolorem żółtym "Kraina Lipecka" o dł. ok. 10 km, wiedzie przez Czarną, Bystre, Michniowiec, Lipie do Czarnej, czas przejścia ok 4,5 godz.. Kształt pętli ma też ścieżka "Siedlisko" - 6 km, , można ją połączyć z następną trasą "Jaskinia w Rosolinie". Niedługo zostanie oddana jeszcze jedna łącznik pomiędzy Żukowem i ścieżką zieloną i cerkwią w Rabem.

Skoro "pętelki" na tablicy to zapytam tutaj.

Czy trasa: Jaworzec - Dołżca (przez Łopiennik, czy lepiej drogą równoległą do niego?) - Łopienka - Sine Wiry - Jaworzec jest wykonalna dla grupy początkujących? Ile czasu może to w przybliżeniu zająć, albo jak to zmodyfikować, żeby wrócić za dnia zakładając, że jedziemy w październiku i nie biegniemy z językiem na brodzie?

Dzięki za pomoc!

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez ogla Zobacz posta
    Czy trasa: Jaworzec - Dołżca (przez Łopiennik, czy lepiej drogą równoległą do niego?)
    Aż żem na mapę popatrzył z ciekawości Do Dołżycy możecie iść drogą lub szlakiem ale nie przez Łopiennik a Falową.

jest wykonalna dla grupy początkujących?
    Ja bym się poważnie zastanowił i policzył podejścia i kilometry. Jedno podejście pod Falową, drugie na Łopiennik i do tego jeszcze kaaawał drogi...
    Czterech panów B.

Dzięki za szybką odpowiedź. Z tym Łopiennikiem to chodziło mi o wyjście z Dołżycy w stronę Łopienki. Na mojej mapie jest oprócz szlaku na Łopiennik droga po jego wschodniej stronie. I zastanawiam się czy jest ona też w rzeczywistości:) Z Jaworzca rzeczywiście planowałam iść czarnym szlakiem do Dołżycy. Ale podliczyłam kilometry i wyszło mi tak na oko 30km... Muszę więc pomyśleć nad inną pętlą przez Łopienkę.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Z tym Łopiennikiem to chodziło mi o wyjście z Dołżycy w stronę Łopienki.
    OK, troszkę się na wyrost w takim razie czepiałem
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Dzięki za szybką odpowiedź. Z tym Łopiennikiem to chodziło mi o wyjście z Dołżycy w stronę Łopienki. Na mojej mapie jest oprócz szlaku na Łopiennik droga po jego wschodniej stronie. I zastanawiam się czy jest ona też w rzeczywistości:)
    Jak najbardziej ta droga istnieje, szłam nią w lipcu. Szeroka utwardzona "spychaczówa", raczej nudna.
    W miejscu gdzie droga się kończy przecina ją ścieżka ze szczytu Łopiennika do bazy w Łopience (dobrze oznakowana).
    Przejście Dołżyca - baza zajęło nam około 1,5 godz., zupełnie bez napinki.
    Kolejnego dnia, również bez napinki (i z plecakami) przeszliśmy Łopienka - Sine Wiry - Jaworzec - Przełęcz Orłowicza - Wetlina, a to jest podobna odległość.

Jedyna poważna wada Twojej trasy, że sporo idzie się drogami a mało szlakami. Bo Łopienka - Jaworzec też prawie cały czas drogą.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    Kraków

To idealna trasa na rower. W Jaworcu nie wypożyczają rowerów?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Sonka Zobacz posta
    To idealna trasa na rower.
    Za wyjątkiem ścieżki od trawersu Łopiennika do bazy w Łopience. Ścieżka jest miejscami bardzo stroma (w dół) i błotnista. Ale w sumie to niezbyt długi kawałek.

Nie znam trasy przez Falową, ale można go ominąć jadać rowerem obwodnicą (niestety spory ruch samochodowy).

O ile wiem to w Jaworcu nie ma rowerów.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)