Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Ławrientij Beria

Mieszany widok

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Ławrientij Beria

Cytat Zamieszczone przez Pastor Zobacz posta
    Tymczasem Stały Bywalec za zacytowanie W.P. Berii dostaje lanie
    Troszkę mieszasz Pastorze. W tym wątku nie o cytat idzie - Bywalec odniósł się na samym początku do mojego stwierdzenia, że Berii nie można brać za autorytet w jakiejkolwiek sprawie. Stwierdził, że to błąd i próbuje bronić osoby (nie cytatu) jakimiś "gdybaniami" (gdyby został, to mógłby...). Ani Komisarz ani don Enrico nie piszą o konkretnym cytacie tylko o Berii w roli autorytetu. A czy kraj jest katolicki, muzułmański czy ateistyczny to nie ma, mam nadzieję, w tej dyskusji znaczenia.

Nie wiem w jakim celu mieszasz do tej rozmowy bieżącą politykę i tego wątku podejmował nie będę.

A wracając do samego cytatu - jak słusznie zauważył Bywalec wyciąłem go nie wiedząc, kto jest autorem oryginału. Nijak się to więc ma do samego Berii, a o Berii właśnie, jak rozumiem, w tym wątku rozmawiamy.
    Czterech panów B.

Satyryk Roku 2009
    Satyryk Roku 2008
    Awatar Pastor
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    Nowe Rybie

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    Troszkę mieszasz Pastorze...............
    Noo, staram się.
    Nie zgadzam się że Ł.Berii nie można uznać za autorytet w jakiejkolwiek sprawie. W swoim zbrodniczym fachu był niestety wysokiej klasy fachowcem i poniekąd autorytetem. Oczywiście przypisywanie Mu zapędów reformatorskich i generalnie pozytywnych uważam za ponury żart.
    Nie mieszam polityki do tej dyskusji,ja stwierdzam fakty,może czasem niewygodne lub tylko nieprzystające do Naszych poglądów. Nie wywołuje oburzenia i dyskusji cytowanie Goebbelsa czy nawet Hitlera, natomiast oburzenie wzbudza powołanie się na Berię!
    Nie mieszam polityki do Naszej dyskusji,polityka jest wszechobecna a punkt widzenia zależy od.......
    Jako przykład-zmarły kilka dni temu Meles Zenavi,premier Etiopii. Dla Niego Beria niewątpliwie był autorytetem. Opozycję po prostu mordował. Ponieważ był jednak lokalnym żandarmem w tej części Afryki strzegącym Zachód przed somalijskimi talibami, dżihadystami z Jemenu oraz wojennym chaosem z Sudanu, był hołubiony przez zachodnie demokracje. Gdyby Beria wygrał walkę o władze też byłby w oczach niektórych wielkim poltykiem i mężem stanu,a tak został zbrodniarzem i kacapem. I słusznie!
    Mam nadzieję że darujesz mi Szan. Mod. te nieco oftopiczne uwagi, w końcu to jest wątek OT.
    ............................. Pozdrawiam + Pastor mp
    "Człowiek, narodzony z niewiasty, dni krótkich jest i pełen kłopotu" Hi 14.2

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Sz. Pastorze, napisałeś:
    W swoim zbrodniczym fachu był niestety wysokiej klasy fachowcem i poniekąd autorytetem. Oczywiście przypisywanie Mu zapędów reformatorskich i generalnie pozytywnych uważam za ponury żart.

Z tym drugim zacytowanym zdaniem absolutnie się nie zgadzam - oczywiście tylko w odniesieniu do okresu kilku m-cy 1953 r.
    Beria po śmierci Stalina (którą spowodował) był pierwszym "destalinizatorem", wyprzedzając o 3 lata Chruszczowa. Proszę (Ciebie, Bartolomeo oraz in. dyskutantów zaszokowanych moim 1-szym postem w tym wątku) abyście jednak przeczytali ów polecany przeze mnie artykuł w ostatnim, sierpniowym n-rze "Uważam Rze Historia". Zresztą autor nie odkrywa tam Ameryki, o śmiałych, reformatorskich poczynaniach Berii w ostatnich miesiącach jego życia piszą w zasadzie wszyscy historycy podejmujący ten temat.

Oczywiście, wiem kim był Beria w czasach swojej wielkiej kariery w stalinowskim ZSRR i ile krwi (w tym polskiej) ma na rękach. Naprawdę nie musicie mnie o tym przekonywać.

Ale Beria również:
    1) zgładził Stalina, przez kilkanaście godzin po wylewie nie dopuszczając do niego lekarzy (a wg niektórych rosyjskich historyków nawet powodując ten wylew specjalnym zastrzykiem),
    2) powypuszczał z łagrów większość więźniów politycznych, anulując ich wyroki,
    3) znacznie złagodził represyjność policji politycznej,
    4) nakazał, aby administracja (także partyjna) republik radzieckich składała się z osób miejscowych, a przynajmniej biegle władających miejscowymi językami,
    5) rozpoczął z Zachodem poufne negocjacje ws. zjednoczenia Niemiec.

Tak więc, jak widzicie, nie chodzi mi tylko o "gdybanie", lecz również o zaistniałe fakty (w 1-szym półroczu 1953 r.). Przechodząc zaś do owego "gdyby" - nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, że Stalin już kończył przygotowania do wielkiej wojny, które przerwała właśnie jego śmierć. I gdyby nie morderca-Beria, to może nas by dziś na świecie nie było.
    Paradoks historii? Pewnie tak, i nie pierwszy zresztą.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Kazik

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    ....abyście jednak przeczytali ów polecany przeze mnie artykuł w ostatnim, sierpniowym n-rze "Uważam Rze Historia".....
    Nie da się:
    "Dostęp do treści serwisu jest płatny. Prosimy wykupić dostęp.
    Jeżeli masz konto, zaloguj się!"
    A po kioskach nie chce mi się latać
    I wydawać kapuchę na kota w worku.
    A w tytule co to za kraj? ZSRS.
    Po polsku ZSRR?

Kazik
    Sensacji to "media" dostarczają na codzień, aż zbyt wiele.
    To już nie jest nawet zwykłe ogłupianie, ale bomardowanie,
    aby znieczulić społeczeństwo i totalnie ogłupić.
    Odwrócić uwagę od istotnych problemów społeczeństwa i nie dopuścić go do głosu..
    Jak sądzisz. Do czego to prowadzi?
    Przeszłością się nie żyje. Teraźniejszością też nie.
    A zabieranie społeczeństwu przyszłości o czym może świadczyć?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 24-08-2012 o 18:06 Powód: małe poprawki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów