Wyjaśnienie że to są punkty trygonometryczne wydaje się najbardziej rozsądne, przemawia za tym zgodność umieszczenia w terenie z mapą WIG jak również z przytoczonym przez Ciebie katalogiem. Kiedyś próbowałem na forum garmina dowiedzieć się w jaki sposób można przeliczyć podane w nim współrzedne na WGS ale nie umiem tego zrobić. Zresztą nie wiem czy jest sens, trzeba sobie zdawać sprawę z dokładności GPS-ów turystycznych na co jeszcze może się nałożyć błąd z przeliczania jak i dokładność z jaką dawni geodeci mogli określić współrzędne punktów. Myślę że wystarczająca jest informacja o położeniu danego punktu (z mapy WIG jak i katalogu) oraz wiedza, że punkty takie oznaczano na wierzchołkach. Z tym się jednak kłóci położenie słupka pokazanego przez bartolomeo, wraz z Twoimi informacjami (koło 10/9) wychodzi że jest niedaleko Borsuka ale nie na nim (na Borsuku jest teraźniejszy główny 11). Patrząc po współrzędnych w katalogu nie ma tam podanego żadnego punktu (sądząc po współrzednych powinien być na liście między Bukowym Berdem a Szerokim wierchem), na WIG-ówce również nie widać. Jedyne wytłumaczenie to że został przeniesiony ale po co? Nie wiem czy takie słupki nie miały jakichś indywidualnych oznaczeń pozwalających na określenie gdzie powinny być - trzeba by taki jeden odkopać i pooglądać a to raz że mi by sie nie chciało a dwa że kłóci się z moimi zasadami.
No i nadal nie wiemy co oznacza ten skrót - T.G.P. ...

Odpowiedz z cytatem
Zakładki