Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
Wiesz Basiu ten artykuł nie jest tak do końca katastroficzny.PTTK zdziera skórę z dzierżawców bo inaczej tego nie nazwę.Wiem bo sam startowałem w przetargu i cały czas marząc o wyprowadzce w góry co jakiś czas ofertę PTTK przeglądam a nawet liczę opłacalność.Wybacz ale kwota ok 6tyś miesięcznie za np jedno ze schronisk w Bieszczadach na bocznym szlaku to chyba lekkie przegięcie.Dodaj do tego obiekty które nie są remontowane od lat i masz komplet.Oczywiście prowadzić schronisko się da ale pytanie jakim kosztem.Zreszta przy tych czynszach taniej wychodzi wziąć kredyt hipoteczny i zbudować coś własnego od podstaw
To o czym piszesz akurat znam, wielokrotnie rozmawiałam z dzierżawcami schronisk (nie w Bieszczadach).
Z kolei w COTG PTTK mówiono mi "dlaczego, skoro jest tak źle to potencjalni dzierżawcy tak windują ceny w przetargach ?" - co jest również prawdą w odniesieniu do niektórych schronisk.
Startują widać ludzie, którzy nie mają pojęcia co to jest prowadzenie schroniska.

"Katastroficzny" dlatego, że pisze o sprawach w sumie smutnych - o tym, że schroniska jako takie być może nie mają racji bytu w takim kształcie do jakiego wszyscy przywykliśmy.