Mam przed sobą wycinek z "Gazety Wyborczej" z artykułem o sytuacji schronisk m. in. w Bieszczadach. Niestety, nie mam dostępu do całego artykułu w sieci, więc będę wdzięczny komuś, kto ma dostęp do archiwum GW, za zacytowanie całego artykułu.
http://www.archiwum.wyborcza.pl/Arch...nisk_zal,.html
Oczywiście, "Wyborcza" problemy schronisk przedstawia tradycyjnie jako jakieś nieuchronne fatum. Tymczasem ruina jednych schronisk, a zamiana w hotele innych jest wg mojej wiedzy skutkiem polityki prowadzonej przez władze PTTK. Otóż w okresie PRL organizacja ta znalazła się oczywiście pod kontrolą partyjną, ale wytyczne ustrojowe były oczywiście takie, że majątek jej ma służyć "ludowi pracującemu", choć często rozumiano to opacznie, zamieniając schroniska w instytucje wczasowe. Po 1989 r. nomenklatura komunistyczna z PTTK mogła już jednak przestać się tym przejmować, bo nastały czasy neoliberalnej komercjalizacji, a zarazem brać turystów kwalifikowanych, która dotąd wywierała naciski na władze organizacji, uległa rozkładowi, jak to opisał Samotny Włóczykij w "Stachurze i kowbojach" - przez co władze znalazły się poza jakąkolwiek kontrolą. W tej sytuacji PTTK zmieniło się w postkomunistyczną firmę, której głównym celem było dostarczanie maksymalnych zysków nomenklaturze. Realizowano to poprzez drenaż finansowy dzierżawców obiektów, co zmuszało tychże albo do zaniedbywania schronisk, albo do nastawiania się na tych klientów, którzy mogą dużo zapłacić.I tylko tych schronisk żal
Anna Gorczyca, Ewa Furtak
Bieszczadzkie schroniska niszczeją, bo nie są w stanie na siebie zarobić. Te w Beskidach i Sudetach, walcząc o gości, zamieniają się w hotele
(...) Czy PTTK ma jakiś pomysł na ratowanie schronisk? - Czy czasy masowych wycieczek w góry i rajdów się skończyły? Nie mamy dotacji rządowych, możemy wydać tylko to, co zarobimy. Remonty szczególnie cennych obiektów, na przykład na Hali Szrenickiej, są dofinansowywane przez zarząd główny - mówi sekretarz generalny PTTK Roman Bargieł. A całkowita prywatyzacja? PTTK nie ma takiego zamiaru. - Schroniska nadal są ważne w turystyce - zapewnia.
Zakładki