DZIEŃ 7

Budzi się kolejny dzień. Latam z aparatem o świcie po okolicy. Na słoneczko nie ma co liczyć bo pochmurno ale widoczność niezła. Poranny widok na Howerlę i Pietrosa (Czarnohora, jakieś 66 km).

O świcie na Płyśce przychodzi para turystów ukraińskich "na lekko". Idą z Osmołody, czyli musieli wyjść nieźle w nocy. Będą wchodzić na Grofę i wracać do Osmołody. W dodatku kobita zasuwa w gumowcach :)
Zbieramy się w dalszą drogę, ostatni rzut oka na chatkę.

My również idziemy w stronę Grofy. Widoczek z połoniny Płyśce.

Kończy się las i łąki, zaczyna się kosówka i gorgan.

Rzut okiem za siebie, w dole połonina Płyśce.

Szczyt już niedaleko...

Na szczycie spotykamy ponownie dwójkę ukraińców. Jest całkiem fajna widoczność. Od Czarnohory do Pikuja.

Napotkani turyści...

Widoczek na Borżawę:

Osmołoda z góry:

Czas złazić.

Widoczek w stronę Mołody. Biedne lasy gorgańskie, całe zbocza wycinane w pień :(

Na przełęczy pod Koniem Grofeckim kolejna chata. Rozważamy nocleg, wygrywa jednak opcja zejścia z powrotem do Osmołody.

Pomimo że to głównie lasy iglaste to miejscami było całkiem kolorowo.

W drodze mijamy Wiktora wiozącego grupę turystów:

Ponownie Osmołoda, ponownie nocleg u Wiktora. Mam dzisiaj urodziny więc jest i mała bibka z szampanem. Wiktor opowiada nam o "drugiej żonie" i puszcza na laptopie nagrany program telewizyjny z jego udziałem, reality show "Zamiana Żon" czy coś w tym stylu :)

Niestety następnego dnia przed świtem wsiadamy w marszrutkę i opuszczamy góry. Czas wracać do domu. Byłem tam nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz...

THE END