Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 100

Wątek: Kaukaz 2013 (Buba, jak to zrobić?)

Mieszany widok

Na forum od
    10.2012
    Rodem z
    Poznań/Kraków

Domyślnie Odp: Kaukaz 2013 (Buba, jak to zrobić?)

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Którędy (mnie więcej dokładnie) jechałyście stopem do Gruzji, którędy wracałyście i ile czasu zajęła Wam cała wyprawa od wyjazdu z Polski do powrotu ?
    Podzieliliśmy się na 2 pary, ja z kolegą i dwie koleżanki. My dojechaliśmy z Krakowa do Tbilisi w 5 dni, koleżankom zajęło to 6 dni. Cała wyprawa trwała od 05.08 do 02.09, czyli równe 4 tygodnie (dziewczyny zostały jeszcze w Turcji, my musieliśmy wracać do pracy).

Trasa była trochę uzależniona od kierowców i tego co działo się po drodze. Do Gruzji wyglądała tak: Kraków -> Koszyce -> Miskolc -> Debrecen -> Oradea -> Timisoara -> Belgrad -> Nis -> Sofia -> Edirne -> Istambuł -> Merzifon -> Samsun -> Rize -> Batumi -> Kutaisi -> Tbilisi. W sumie ok. 3500 km.
    Droga powrotna wyglądała podobnie, ominęliśmy tylko Rumunię, z Belgradu jechaliśmy prosto na Budapeszt.

Cytat Zamieszczone przez michalN Zobacz posta
    obejrzałem, przeczytałem i szczęka gdzieś tam na dole leży. nie opisalaś aby gdzieś szerzej tej wyprawy?
    Miło mi, że zdjęcia się podobają :) Mam gdzieś notatki z podróży ale musiałabym usiąść i porządnie to napisać żeby komukolwiek przydały się te opowieści i w ogóle dało się to to czytać. Niestety w tygodniu wciąż brakuje mi czasu, a w weekend wolę pojechać w góry ;) Ale zawsze można spotkać się gdzieś w górach, chętnie opowiem, zwłaszcza, że przygód autostopowych nieuwiecznionych na zdjęciach mieliśmy bez liku :) Jak opowiadam znajomym, to aż nie chcą uwierzyć, szczerze mówiąc sama bym nie dowierzała gdybym tego nie doświadczyła :)

PS Jeśli ktoś jest z Krakowa to najprawdopodobniej w listopadzie opowiemy o swojej wyprawie w Cafe Aloha :)
    Ostatnio edytowane przez Jaga ; 19-10-2012 o 11:21

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Jaga Zobacz posta
    Podzieliliśmy się na 2 pary, ja z kolegą i dwie koleżanki. My dojechaliśmy z Krakowa do Tbilisi w 5 dni, koleżankom zajęło to 6 dni. Cała wyprawa trwała od 05.08 do 02.09, czyli równe 4 tygodnie (dziewczyny zostały jeszcze w Turcji, my musieliśmy wracać do pracy).

Trasa była trochę uzależniona od kierowców i tego co działo się po drodze. Do Gruzji wyglądała tak: Kraków -> Koszyce -> Miskolc -> Debrecen -> Oradea -> Timisoara -> Belgrad -> Nis -> Sofia -> Edirne -> Istambuł -> Merzifon -> Samsun -> Rize -> Batumi -> Kutaisi -> Tbilisi. W sumie ok. 3500 km.
    Droga powrotna wyglądała podobnie, ominęliśmy tylko Rumunię, z Belgradu jechaliśmy prosto na Budapeszt.
    Cudnie, marzę o takiej wyprawie, tylko trzeba by znaleźć partnera / partnerkę na stopa i mieć 5-6 tygodni urlopu. [drobiazg !!!]
    Kiedyś przejechałam stopem prawie całą Europę, aż po Pireneje, podróżowałam stopem również po Turcji, po Syrii i nawet po ZSRR, ale obecnie to chyba nie miałabym takiego brania

Fantastyczne jest to, że spotyka się ciekawych i serdecznych ludzi i to się nie zmienia.

Nie mieszkam w Krakowie ale jeżeli będę miała akurat czas to specjalnie tam przyjadę posłuchać prelekcji.
    W każdym razie podaj dzień i godzinę.

Bieszczadnik Awatar manio
    Na forum od
    05.2004

Cudnie, marzę o takiej wyprawie, tylko trzeba by znaleźć partnera / partnerkę na stopa i mieć 5-6 tygodni urlopu. [drobiazg !!!]
    Kiedyś przejechałam stopem prawie całą Europę, aż po Pireneje, podróżowałam stopem również po Turcji, po Syrii i nawet po ZSRR, ale obecnie to chyba nie miałabym takiego brania

Fantastyczne jest to, że spotyka się ciekawych i serdecznych ludzi i to się nie zmienia.

Nie mieszkam w Krakowie ale jeżeli będę miała akurat czas to specjalnie tam przyjadę posłuchać prelekcji.
    W każdym razie podaj dzień i godzinę.
    he he he chyba źle zacytowałem ,ale sens jest ten sam że Nicia vel Jagoda bawiła w tym czasie w Ustrzykach Górnych wiec do opowieści o Gruzji było całkiem blisko

Na forum od
    10.2012
    Rodem z
    Poznań/Kraków

Andrzeju, z noclegami w Tbilisi raczej nie powinno być problemu, nawet bez wcześniejszej rezerwacji. My byliśmy tam na 2 dni w sierpniu więc raczej w środku sezonu i bez problemu znaleźliśmy hostel w centrum (25 lari za osobę za noc, a były i po 15 lari). Na jednej z głównych ulic Tbilisi (odchodzącej od Freedom Square, chyba była to ulica Rustaveli) jest biuro informacji turystycznej i tam można znaleźć mnóstwo ulotek, poza tym panie mówią po angielsku i jeśli poprosisz zadzwonią do wybranego hostelu/hotelu i zapytają czy są jeszcze miejsca :)

Jaga, dzięki za informacje.

Aby mieć pełniejszy obraz opcji noclegowych w Tbilisi, dołożę jeszcze jeden link:
    Schroniska Młodzieżowe w Tbilisi.

Jest tam nawet Hostel Romantik, o którym pisała Buba.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Jaga: "PS Jeśli ktoś jest z Krakowa to najprawdopodobniej w listopadzie opowiemy o swojej wyprawie w Cafe Aloha :)"

Jaga napisz koniecznie tu na forum datę i godzinę jak będziesz znać to jeśli siła wyższa nie stanie na przeszkodzie to na pewno przyjdę! nie znam tej knajpy i nie wiedziałam że tam odbywają się slajdowiska. ja czasami chodzę do piwnicy pod baranami na spotkania klubu podróżników. sprawdziłam właśnie że 5.11 będzie opowieść o podróży autostopem do Gruzji, Armeni, Turcji!! więc dokładnie to samo, chętnie posłucham wszystkich opowieści:)

definicja przygody według Buby -idealna:) można a może i trzeba mieć jakieś ogólne pojęcie co i jak, czy chce sie zmierzać na wschód czy na zachód (choć i to czasem jest mi obojętne) ale pewnie że najpiękniej jest gdy to wszystko zaczyna się chrzanić i podróż toczy się swoim rytmem:) mała adrenalinka podkręca jeszcze bardziej. ja jednak nie mam tak dalekich podróży i fajnie że masz Buba kompana takiego co za Tobą nadąża:)))
    Ostatnio edytowane przez Jimi ; 24-10-2012 o 21:06
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Krosno

Witam,
    tak jak pisze Jaga z noclegami w Gruzji a tym bardziej w stolicy nie ma problemu, ja co prawda korzystalem z nich bardzo rzadko, miałem namiot w sakwie rowerowej - ale w ciągu miesiąca na rowerze się kilka zdarzyło- parę pytać na miejscowym dworcu czy targowisku i od razu znalazły się całkiem ciekawe i tanie zarazem miejsca na nocleg. Jak dla mnie idaelny kraj na rower- niewielki - jednego dnia można się kąpać w możu czarnym by nazajutrz spacerować po lodowcu

pozdrawiam

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez biernas Zobacz posta
    Witam,
    tak jak pisze Jaga z noclegami w Gruzji a tym bardziej w stolicy nie ma problemu, ja co prawda korzystalem z nich bardzo rzadko, miałem namiot w sakwie rowerowej - ale w ciągu miesiąca na rowerze się kilka zdarzyło- parę pytać na miejscowym dworcu czy targowisku i od razu znalazły się całkiem ciekawe i tanie zarazem miejsca na nocleg. Jak dla mnie idaelny kraj na rower- niewielki - jednego dnia można się kąpać w możu czarnym by nazajutrz spacerować po lodowcu

pozdrawiam

No dobra, ale jak się tam dostałeś z rowerem ?
    Przejazd samochodem lub pociągiem drogą lądową przez Rosję nadal nie jest możliwy.

Mi się marzy dopłynięcie do Gruzji promem z Odessy, ale jak się orientowałam - to jest bardzo droga impreza.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

No dobra, ale jak się tam dostałeś z rowerem ?
    .
    Znajomi wiem ze przewozili rowery samolotem, poskladane, owiniete w folie jako bagaz dodatkowy

Przejazd samochodem lub pociągiem drogą lądową przez Rosję nadal nie jest możliwy.
    W tym roku przejazd przez Rosje i przez przejscie graniczne kolo Władykaukazu byl jak najbardziej mozliwy. Spotkalismy sporo ludzi ktorzy wlasnie taka droga dotarli. Dogodny wariant jak ktos chce na jednej wycieczce wejsc i na Elbrus i na Kazbek... Tunel graniczny w Osetii zamkniety . Jak z pociagiem to nie wiem (bo pociag to tylko wybrzezem przez Abhazje, nie?)

Mi się marzy dopłynięcie do Gruzji promem z Odessy, ale jak się orientowałam - to jest bardzo droga impreza.
    Mi sie to tez bardzo marzy ale ponoc pieniadze nie sa tam najwiekszym problemem. Slyszalam ze promy te kursuja dosyc nieregularnie, czasem nie odplywaja z roznych powodow, bilety tez trzeba kupic z wyprzedzeniem. Znajomi probowali sie zalapac na takowy prom, w Iliczewsku i Kerczu ale niestety po tygodniu czekania poplyneli tylko do Stambułu..
    Slyszalam tez historie, ale to sprzed paru lat ze jak ktos ma szczescie i da w łape załodze to moze zalapac sie na prom towarowy! To jest moje najwieksze marzenie promowe, ale biorac pod uwage strone w ktora zmierza swiat to im dalej czas plynie tym mniejsza szansa na jego realizacje....
    Ostatnio edytowane przez buba ; 07-11-2012 o 14:06
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    W tym roku przejazd przez Rosje i przez przejscie graniczne kolo Władykaukazu byl jak najbardziej mozliwy. Spotkalismy sporo ludzi ktorzy wlasnie taka droga dotarli. Dogodny wariant jak ktos chce na jednej wycieczce wejsc i na Elbrus i na Kazbek... Tunel graniczny w Osetii zamkniety . Jak z pociagiem to nie wiem (bo pociag to tylko wybrzezem przez Abhazje, nie?)
    No właśnie ze względu na wojnę tam od kilku lat nie kursują żadne pociągi.

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Mi sie to tez bardzo marzy ale ponoc pieniadze nie sa tam najwiekszym problemem. Slyszalam ze promy te kursuja dosyc nieregularnie, czasem nie odplywaja z roznych powodow, bilety tez trzeba kupic z wyprzedzeniem. Znajomi probowali sie zalapac na takowy prom, w Iliczewsku i Kerczu ale niestety po tygodniu czekania poplyneli tylko do Stambułu..
    Slyszalam tez historie, ale to sprzed paru lat ze jak ktos ma szczescie i da w łape załodze to moze zalapac sie na prom towarowy! To jest moje najwieksze marzenie promowe, ale biorac pod uwage strone w ktora zmierza swiat to im dalej czas plynie tym mniejsza szansa na jego realizacje....

Dla mnie pieniądze problemem, tym bardziej, że kwota za rejs w jedną stronę jest rzędu 1000 $
    Z Iliczewska do Poti podobno kursuje prom w miarę regularnie, to jest raz w tygodniu.
    Byłam nawet w Odessie w biurze podroży, które te przewozy organizuje i mówili, żeby na bieżąco sprawdzać w Internecie, bo to się zmienia w poszczególnych latach.

Ale ze względu na cenę (znacznie wyższą niż przelot samolotem na trasie W-wa - Tbilisi) mało kto z tych rejsów korzysta.

O rejsach z Kerczu nic nie wiem, mój mąż płynął promem do Kerczu ale z Rosji (wracając z Kaukazu). W sumie jest to najkrótsza trasa i najłatwiejszy powrót pociągiem z Kaukazu.

Edit:

Odszukałam stronę z informacjami o rejsach:

http://www.ukrferry.com/index.php

No i okazało się, ze jednak przesadziłam, taryfy za rejsy są znacznie niższe niż podałam (ale też wysokie)

http://www.ukrferry.com/rus/tariffs/...oti-batumi.php
    A tutaj "rozkład jazdy", są to linie regularne.

http://www.ukrferry.com/rus/schedules/index.php
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 07-11-2012 o 14:28 Powód: Dopisek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)