Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jesień

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Jesień

Może mnie za to tutaj pobiją , ale nie tylko w Bieszczadach było w ten weekend pięknie.

Jak już gdzieś pisałam - od piątku do niedzieli świętowaliśmy w Milówce 45-lecie naszego koła przewodnickiego - to jest SKPG "Harnasie" z Gliwic.
    Zjechało się 150 osób, niektórych nie widziałam od 30 lat !

Przyjechali z Denver i z Edynburga, po to aby się spotkać, pogadać i wyjść wspólnie na krótką wycieczkę. Pogoda bardzo sprzyjała, było wprost przepięknie.

W niedzielę koleżanka wyciągnęła mnie - i jeszcze jedną koleżankę na wyjazd niedaleko - tylko 80 km od Milówki - w Góry Strażowskie.
    Jesień wprost bajeczna.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć:
    (podpisy będą sukcesywnie dorabiane)

https://picasaweb.google.com/1101440...3/45LecieSKPG#

A tutaj kilka na zachętę.

W sobotę:

I w niedzielę:

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Jesień

Tak sobie oglądam zdjęcia Basi i myślę, że to niesprawiedliwe...
    Podczas gdy Basia sobie z góry spoglądała na świat pełen słońca, ja się tułałam we mgle rowerem po terenach p.p.m. - śladami Mennonitów i różnymi innymi nienazwanymi śladami...
    I chociaż w jakiś sposób lubię ten krajobraz...
    "(...) Żuławy. Perspektywiczna głębia. Gdzie druga taka ziemia płaska po sam widnokrąg? Chyba tylko na morzu. Może w Holandii i w angielskich Fenach. Tu chałupy na terpach, małe barwne plamki ścian i dachów na horyzoncie - w ażurowej siateczce, mgiełce drzew. Tu widać spotkanie nieba z ziemią. A niebo tu - nie byle jakie strzępki i okruchy - to nieboskłon, to kopuła niebios rozpięta nad całym okręgiem ziemi. Tu za dnia można zobaczyć spektakl chmur pędzących dookoła, a nocą niebo rozgwieżdżone rozwija pełnię gwiazdozbiorów. Tu widać jeszcze Deneb, Altair i Wegę nad zachodnim horyzontem, gdy nad wschodnim już już już wznosi się miecz Oriona. (...)"
    (cytat pochodzi z książki Stanisława Modrzewskiego: "Gdzie tataraki, gdzie jerzyki...")

...to całodziennej mgły otulającej wszystko miałam już dość. Pochyłe wierzby pilnujące rowów, trzciny wpełzające niemal na drogę, cisza, brak ludzi, bezruch...jak z angielskiego horroru...

Ja chcę w Bieszczady!!!!

(zdjęcia kiepskie bo kiepską komóreczką robione)
    Nie chciałam zakładać osobnego wątku ale jeśli Basia lub Moderator stwierdzi, że niepotrzebnie ten wątek zaśmieciłam to niech zrobi z tym postem co tylko zechce
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Tak sobie oglądam zdjęcia Basi i myślę, że to niesprawiedliwe...
    Podczas gdy Basia sobie z góry spoglądała na świat pełen słońca, ja się tułałam we mgle rowerem po terenach p.p.m. - śladami Mennonitów i różnymi innymi nienazwanymi śladami...
    Asiu, ależ Ty masz mocne nerwy, zwłaszcza przy takiej depresji;-)
    Wiesz, na obrzeżach Puszczy Kampinoskiej, między północnym skrajem lasu i Wisłą również osiedlili się Mennonici. Trafili z Holandii do Polski, uciekając za prześladowania za wiarę. Poruszam się po południowych skrajach Puszczy, ale jakiś czas temu ten temat mnie zaciekawił i chętnie zobaczyłabym, co zostało po trzystuletnim bytowaniu tutaj Olendrów. Niewiele tego ponoć jest, kilka chałup i wyniszczonych cmentarzy...ale chciałabym to zobaczyć. Chyba dostałam impuls do wyprawy

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Nie mam nic przeciwko dopisywaniu do wątku wszystkiego o jesieni :)

W sobotę byliśmy w Milówce, spaliśmy w dużym pensjonacie (150 osób !) położonym dość wysoko i w niedzielę rano o godz. 8.00 obudziło nas piękne słońce.
    Ale potem już we trójkę zjechałyśmy samochodem przez Zwardoń do Doliny Kysuczy i ogarnęła nas mgła. Aż się obawiałam czy wycieczka nam się uda, bo przecież nie wybierałyśmy się w wysokie góry.
    Tymczasem zaraz za Żyliną mgła się rozwiała, a delikatna mgiełka zalegająca nisko w dolinach tylko dodawała górom uroku.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Asiu, ależ Ty masz mocne nerwy, zwłaszcza przy takiej depresji;-)
    Wiesz, na obrzeżach Puszczy Kampinoskiej, między północnym skrajem lasu i Wisłą również osiedlili się Mennonici. Trafili z Holandii do Polski, uciekając za prześladowania za wiarę. Poruszam się po południowych skrajach Puszczy, ale jakiś czas temu ten temat mnie zaciekawił i chętnie zobaczyłabym, co zostało po trzystuletnim bytowaniu tutaj Olendrów. Niewiele tego ponoć jest, kilka chałup i wyniszczonych cmentarzy...ale chciałabym to zobaczyć. Chyba dostałam impuls do wyprawy
    No to ja czekam z dużą ciekawością na efekt tej wyprawy. : ) Żuławy zawdzięczają bardzo wiele Mennonitom i wiele ich śladów tu pozostało. A o ich bytności na Mazowszu nie wiem nic. Więc z chęcią się dowiem. : )

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Tymczasem (...) mgła się rozwiała
    Całą niedzielę czekałam z nadzieją, że wypowiem takie zdanie :(

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Tak sobie oglądam zdjęcia Basi i ......
    Nie chciałam zakładać osobnego wątku ale jeśli Basia lub Moderator stwierdzi, że niepotrzebnie ten wątek zaśmieciłam to niech zrobi z tym postem co tylko zechce
    Zacytowałem z lenistwa - by samemu podobnie nie .....

Kwiaty(ki) jesienne ...
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)