Tak mi się skojarzyło - początkiem października minęło właśnie 35 lat od słynnego zarządzenia w sprawie zmiany nazw niektórych miejscowości m.in. bieszczadzkichna szczęście długo te zmiany nie funkcjonowały...
![]()
Tak mi się skojarzyło - początkiem października minęło właśnie 35 lat od słynnego zarządzenia w sprawie zmiany nazw niektórych miejscowości m.in. bieszczadzkichna szczęście długo te zmiany nie funkcjonowały...
![]()
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Masz rację.Ale mi akurat chodziło ściśle o Bieszczady. Wydaje mi się, że z "nazwowej reformy" nic nie pozostało. Ale może się mylę?
Brzegi i Sakowczyk mają genezę jeszcze w latach 60-tych, "reforma" ich więc nie dotknęła, bo nie musiała. Podobnie np. Strzebowiska.
A podobno w pierwotnej wersji zmiany miały dotyczyć grubo ponad 1000 nazw.![]()
fakt, Berehy Górne załapały się na wcześniejszą zmianę i ustalenie nazw miejscowości i obiektów fizjograficznych z dnia 5 lutego 1968 r.
tu w pdeefie:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WMP19680060034
można ściągnąć listę zmienionych nazw i nowe nazwy zachowały się chyba do dziś.
Woronikówka to oficjalnie nadal Walter?
a w Bieszczadach Brzegi Górne się ostały
aha i też mówiłem: Trywolne ;D
I Sakowczyk...
bertrand236
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki