Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: JAK NAS WIDZĄ -cd z NEWS

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: JAK NAS WIDZĄ -cd z NEWS

Zapoznałem sie z artykułem pobieznie (jak do tej pory), na tyle ile udało sie przetłumaczyć. Dokładnie przejrzałem zdjęcia (thx), przeczytałem uważnie komentarz, który przyjmuję, bo nie mam powodu nie wierzyć, że ujęty został szczerze - to odnośnie tej częsci artykułu, której nie przetłumaczyłem i krótko mówiąc nie znam, ale jak widzę nie jestem w tym osamotniony.
    Artykuł z Geo jest wielce nieobiektywny i przedstawia jedną strone medalu.
    Nie widzę tam jednak NIC, co mogłoby psuć wizerunek Bieszczadów lub go wypaczać. Kompletnie nic. Podobnie jak na zdjęciach - są w porządku.
    To, że jest nieobiektywny, nie znaczy, że jest zły i napastliwy, oraz że miał coś ukazać celowo w złym świetle, nieważne czy w rzeczywistości miał. Być może celem było ukazanie tej części tej wsi - fotografie wysprzatanej willi z 5 satelitami na dachu i "bieszczadnika" na nowym kombajnie, który włacza klime, pasowałyby wtedy tam jak pięsć do nosa. Mogło tak być? Mogło.
    Obiektywizm to pojęcie względne i mało zresztą pożądane we wszelkich publikacjach, czy ten artykuł jest jakimś wyjątkiem? Nie jest.
    Czy ja jestem obiektywny jeśli uczepiłem się wczoraj łażących poza szlakiem po BdPN i innych miejscach do tego nie przeznaczonych? Nie. Ponieważ gdybym chciał być obiektywny to powinienem dopisać, że sporo ludzi chodzi tam gdzie trzeba, opisać jak ładnie chodzą, wachają kwiatki, rzucają papierki do kosza, etc. Nie napisałem. Tyle, że to jest w domyśle i każdy o tym wie. Nie trzeba pisać, ale jakby kto chciał to materiał jest wielce nieobiektywny.
    Przykład artykułu obiektywnego (z sufitu):

"Tegoroczne Iksińskie Lato'2004 zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie. Dla turystów przygotowano mnóstwo atrakcji, oraz imprez na świeżym powietrzu. Gastronomia prześciga się w wymyślaniu coraz to nowych,wspaniałych dań, oraz kusi wszystkich niskimi cenami i gratisami. Bieszczadzkie niebo juz dziś wyjątkowo sie rozpogodziło i zapowiada się przepiękny i ciepły weekend. Wieczorami, na specjalnie na tę okazję przygotowanej scenie, zagrają wczasowiczom do tańca znane zespoły muzyczne, zaproszono równiez najlepszych prezenterów, którzy prowadzić będą zabawy do białego rana. To tylko niewielka część przygotowanych atrakcji. Jednoczesnie przypominamy, że dojazd od strony X jest bardzo utrudniony ze względu na naprawę nawierzchni. Na moście mamy ruch pulsacyjny, co powoduje nawet godzinne korki. Zazwyczaj brakuje miejsc na najlepiej połozonych parkingach, wszystkie są bardzo drogie. Po znanych alejach spacerowych, wyjątkowo o tej porze (ze względu na ogromną liczbę turystów) zasmieconych, będzie dośc ciężko się poruszać, aby się nie zderzać. Uwaga na torebki i portfele, złodzieje kieszonkowi mają tu raj każdego sezonu. Niestety nie udało się po raz kolejny przygotowac odpowiedniej ilości sanitariatów, jakoś trzeba się przemeczyć w tym zaduchu".

To powyżej jest prawie obiektywne - czy tak ktoś pisze? Czy tak pisze choc jedna gazeta np.bieszczadzka, serwis, czy tak mówi radio? Nie. I wiadomo już o co chodzi.
    Ciekawe który dziennikarz odwazyłby się w ten sposób, jakże obiektywnie, reklamowac swój region. Czy nie wygodniej mówić tylko o jednej stronie w zalezności od potrzeby? I co wazne bezpieczniej.

Stereoptyp zacofanej bieszczadzkiej wsi i dzikich Bieszczadów powoli umiera smiercią naturalną. Przynajmniej ja spotykam sie z tym wyjątkowo rzadko i to najczęściej własnie tam. Ludzie juz wiedzą że to minęło, a dzikie góry przesunęły się daleko na wschód i nie dają sobie wciskać kitu. Tym bardziej, że jak zostało juz powiedziane, co niektórzy postepuja wrecz odwrotnie - koloryzują region zamieszczając w folderach zdjęcia z innych gór, albo piszą bzdury - przeglądałem niedawno przewodnik dla rowerzystów, ktory opisywał jak pieknie się jeździ po połoninach.
    Pozdrawiam
    p.s - Geo mi jeszcze nie płaci

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

DOROTA
    Guest

I jeszcze cos do ludzi mieszkajacych poza granicami naszego kraj, do tych co na emigracji... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, tylko zal mi tych, którzy o rodakach w kraju mówia "oni"..., albo ostentacyjnie zapominaja jezyka... hehehhe albo mówia "U nas w Kanadzie/USA/Niemczech"...

Asiczko, wydaje mi sie ze ten urywek odnosi sie czesciowo do mnie. Oczywiscie, ze punkt widzenia zalezy od miejsca w ktorym sie przebywa. I wlasnie przez to mamy mozliwosc porownania i spojrzenia na swiat z innej strony.
    Trudno nie pisac "u nas W Kanadzie", jak mieszkamy tu, pracujemy, uczymy sie, czy oddychamy tutejszym powietrzem. Mowiac tu o Polsce, zawsze mowie -w MOIM kraju. Jestem dumna ze jestem polka i staram sie tu na obczyznie wychowywac swoje dzieci tak zeby znaly swoje korzenie, jezyk i tradycje.

Bieszczady leza mi na sercu tak jak Tobie. I serce mi sie lamie, ze jestem od nich daleko. Martwie sie, ze jak wejdzie w nie komercjalizm, obce biznesy to zrobi sie tak gwarno jak na Krupowkach czy Helu. Uwazam ze region ten powinnien byc objety scisla ochrona i panstwo powinno lozyc na to. Ludzie powinni prowadzic dalej gospodarstwa agroturystyczne a nie pozwolic na sieci hoteli czy Mac Donaldow dla obcokrajowcow. Okalica ta powinna miec swoj niepowtarzalny urok, i o to powinnismy walczyc. Pozdrowka Dorota

No tak chłopaki z Opola jednak mają coś wspólnego... no i świetnie, niestety w świetle waszych argumentów moje dalej jasno przedstawiają problem.

Tak moglibyście bronić dziennikarza, który przyjechał z X w Polsce i walnął taki artykuł na 26 stron z takowymi zdjęciami. Owszem.

Nawet już takowe bywały, wtedy myślałam tak jak wy, a niech ma, niech sobie zarobi parę groszy - no trudno - mądrze ludzie wiedzą, że tu czas się nie zatrzymał, że żyją tu normalni ludzie...

Ale nie... oczywiście - tak trudno spojrzeć znad gazety na świat, który nas otacza, dajemy się sterować i manipulować dziennikarzom, fotografom i jeszcze mówimy - świetnie - jesteśmy w gazecie...
    Gdzie jest granica manipulacji?
    I to nie jest przewrażliwienie... niestety. Ale łatwo tak mnie wytłumaczyć... W końcu co ona wie, mieszka w jakimś zacofanym regionie w którym zatrzymał się czas...
    Nie, nie mam kompleksów, po prostu mam inne zadnie niż Piotr z Michałem. Im wolno - wolno mnie. Nie chcę Was przekonać - ale smutno mi, że chcecie mi tu za wszelką cenę urządzić skansen, lubić myśleć kategoriami Pani Reski i zdjęciami Pana Male. Dziękuję, w końcu o niczym innym nie marzę w sezonie jak tylko o tym by chodzić w worku, przepasanym powrósłem i tłumaczyć, ze ostatni raz niedźwiedzia na ulicy widziałam dziś rano...

asiczka:mrgreen:
    okaz pod ochroną

Bieszczady leza mi na sercu tak jak Tobie. I serce mi sie lamie, ze jestem od nich daleko. Martwie sie, ze jak wejdzie w nie komercjalizm, obce biznesy to zrobi sie tak gwarno jak na Krupowkach czy Helu. Uwazam ze region ten powinnien byc objety scisla ochrona i panstwo powinno lozyc na to. Ludzie powinni prowadzic dalej gospodarstwa agroturystyczne a nie pozwolic na sieci hoteli czy Mac Donaldow dla obcokrajowcow. Okalica ta powinna miec swoj niepowtarzalny urok, i o to powinnismy walczyc. Pozdrowka Dorota

Dziekuję Doroto....

okaz pod ochroną

"Tegoroczne Iksińskie Lato'2004 zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie. Dla turystów przygotowano mnóstwo atrakcji, oraz imprez na świeżym powietrzu. Gastronomia prześciga się w wymyślaniu coraz to nowych,wspaniałych dań, oraz kusi wszystkich niskimi cenami i gratisami. Bieszczadzkie niebo juz dziś wyjątkowo sie rozpogodziło i zapowiada się przepiękny i ciepły weekend. Wieczorami, na specjalnie na tę okazję przygotowanej scenie, zagrają wczasowiczom do tańca znane zespoły muzyczne, zaproszono równiez najlepszych prezenterów, którzy prowadzić będą zabawy do białego rana. To tylko niewielka część przygotowanych atrakcji. Jednoczesnie przypominamy, że dojazd od strony X jest bardzo utrudniony ze względu na naprawę nawierzchni. Na moście mamy ruch pulsacyjny, co powoduje nawet godzinne korki. Zazwyczaj brakuje miejsc na najlepiej połozonych parkingach, wszystkie są bardzo drogie. Po znanych alejach spacerowych, wyjątkowo o tej porze (ze względu na ogromną liczbę turystów) zasmieconych, będzie dośc ciężko się poruszać, aby się nie zderzać. Uwaga na torebki i portfele, złodzieje kieszonkowi mają tu raj każdego sezonu. Niestety nie udało się po raz kolejny przygotowac odpowiedniej ilości sanitariatów, jakoś trzeba się przemeczyć w tym zaduchu".

To powyżej jest prawie obiektywne - czy tak ktoś pisze? Czy tak pisze choc jedna gazeta np.bieszczadzka, serwis, czy tak mówi radio? Nie. I wiadomo już o co chodzi.
    Ciekawe który dziennikarz odwazyłby się w ten sposób, jakże obiektywnie, reklamowac swój region. Czy nie wygodniej mówić tylko o jednej stronie w zalezności od potrzeby? I co wazne bezpieczniej.

Piotrze!
    Tu mnie masz! Nie odważyła bym się, ale cieszę się, że ty tak. Czemu ja nie - myślę, ze ty wiesz i ja wiem.
    No i nie od razu Kraków zbudowano...
    Ale TY pisz - niech chociaż internauci wiedzą - na ten tekst nie będę fuczała.
    Wiesz o tym, prawda?

Tylko w podejściu do tematu różni nas kąt spojrzenia... gdzie Niemcy i gazeta ogólnokrajowa - oni nastawieni co najmniej sceptycznie, częściowo w strachu, że Polaczki, że zabiorą pracę, że będą musieli na nas płacić, że ich okradniemy, że ich ....
    eeeeeeeeeeee
    (tak, tak wiem, ze nie wszyscy - BO SĄ MĄDRZY , DOBRZY LUDZIE ZARÓWNO WŚRÓD NIEMCÓW JAK I WŚRÓD POLAKÓW), ale...

a gdzie my, TY i np. ja, którzy są na tej drodze kilkaset razy w ciągu roku.

??????????????????????????????????????????

Wiadomość została zmieniona (30-05-03 07:16)
    okaz pod ochroną

Stereoptyp zacofanej bieszczadzkiej wsi i dzikich Bieszczadów powoli umiera smiercią naturalną. Przynajmniej ja spotykam sie z tym wyjątkowo rzadko i to najczęściej własnie tam. Ludzie już wiedzą że to minęło, a dzikie góry przesunęły się daleko na wschód i nie dają sobie wciskać kitu. Tym bardziej, że jak zostało juz powiedziane, co niektórzy postepuja wrecz odwrotnie - koloryzują region zamieszczając w folderach zdjęcia z innych gór, albo piszą bzdury - przeglądałem niedawno przewodnik dla rowerzystów, ktory opisywał jak pieknie się jeździ po połoninach.
    Pozdrawiam
    p.s - Geo mi jeszcze nie płaci

Piotrze wierz mi, że tak samo się stawiam, gdy widzę wydany folder nomen omen po niemiecku Die Woiwodschaft Podkarpackie lädet ein - Aktiver Tourismus, gdzie co drugie zjecie nie jest stąd... I to też uważam za naganne! Nie, nie wyślę tego jako reklamówki regionu, żadnemu Niemcowi, bo nie mogę mu zagwarantować połowy z tych atrakcji... i tak - to też uważam za szkodę w kreowaniu obrazu regionu...

Reklamę można podkręcić - ale przedobrzyć też źle. A teraz w świetle nowej ustawy o świadczeniu usług turystycznych - nawet karalne.

Mówisz, że Geo ci nie płaci, cóż - szkoda - może jakbyś ty napisał o Biesach w GEO to byłby to wiarygodny materiał.

pozdro

okaz pod ochroną

Bieszczadnik Awatar Anka
    Na forum od
    09.2002

Dopisywanie się do tematów już istniejących nie jest mile widziane, a niezałożenie ciekawego wątku pozbawia prawa do udziału w dyskusji ?

Jeśli kogoś naraziłam na straty przez czytanie moich ach i och to przepraszam, więcej się nie powtórzy.

Samoswoj
    Guest

Prośba, chyba, do administratora, pod podanym adresem nie ma żadnego artykułu ( w każdym razie mnie wyświetla strone pustą) czy da sie z tym coś zrobić, bo cięzko mi sie włączyć do dyskusji nie wiedząc o co chodzi.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Nie wiem o który adres Ci chodzi, jeśli ten na strony geo:
    http://www.geowebshop.de/onlineabo/s...age=PageArtike
    lView&aktion_id=9105&kategorie_key=magazines&subka tegorie_key=magazines_geomagazines

to działa on jak najbardziej, tyle że musisz go sobie skleić w jedną całość w pasku przegladarki, bo inaczej obcina.
    Artukuł nie jest dostepny online, na w/w stronie jest jedynie zajawka:

POLNISCHES DORF: Autos werden hier noch von Hand geschlachtet, zu einer Hochzeit gehört noch Buttercreme, und überhaupt leben die Menschen von Srednia Wies, am Fuße der Karpaten, ein bisschen abseits von allem Modernen. Was nicht heißt, dass hier nichts zu erfahren wäre. Zum Beispiel über Europa.

Reszta w wydaniu papierowym.

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)