Witaj Buba
A szliście na Kalinowice, czy Kalinów?
A autobanę przekraczaliście? Nie ma fotki.
Ale pewnie na Wysokiej.
Napisz jak możesz jak daleko od Szymiszowa te ruiny w lesie.
No i nic o wulkanie
Pozdrówka
Witaj Buba
A szliście na Kalinowice, czy Kalinów?
A autobanę przekraczaliście? Nie ma fotki.
Ale pewnie na Wysokiej.
Napisz jak możesz jak daleko od Szymiszowa te ruiny w lesie.
No i nic o wulkanie
Pozdrówka
Na Kalinowice
Przekraczalismy wlasnie tam. Nie ma fotki bo tam ladnie nie bylo...
Niedaleko.. Przy niebieskim szlaku. Idzie sie droga z Szymiszowa na poludnie, od torow w przeciwna strone niz na Szymiszow Osiedle. W pewnym momencie z szosy skreca w prawo szlak w las. Jakies 10 minut dalej sa te ruiny
No cale wzniesienie bylo kiedys wulkanem, ale jakis tego pozostalosci nigdy nie napotkalismy (albo nie zdawalismy sobie sprawy gdzie ich szukac...
Ja wiele razy spotkalam makatki z jeleniami na rykowisku w ciucholandach, namietnie je skupujemy i wieszamy na wiosce u rodzicow
przefajne tereny na rower!! (no moze oprocz samego podjazdu na g.sw.anny
licze ze na jakies piwko w Opolu sie kiedys zgadamy, jako ze bede teraz pracowac w waszym wojewodztwiecale 4 stacje kolejowe od knajpy "U Sąsiada"
![]()
Ostatnio edytowane przez buba ; 14-11-2012 o 22:29
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Witaj Buba
No tak to jest. Kiedyś wydobywano tam bazalt - była kopalnia.
W tym miejscu powstał amfiteatr - chyba jedyny taki na skale jewropy.
Pewnie tam byliście.
To właśnie krater tego wulkanu
No to fajnie - tylko jak liczę stacje to nie wiem w którą stronę.
No i które stacje liczyć
Wypada mi w dziwnych miejscach
Przemysł?
Pozdrawiam serdecznie
P.s.
Jak uda mi się skontaktować z kolegą - postaram się coś dowiedzieć na temat tych riun.
Ja je pamietam z czasów daaaaawnych, kiedy jeździło się zbierać orzechy laskowe.
![]()
Hej Michale - drobna nieścisłość.
Kamieniołomów było aż trzy.
W tym gdzie jest amfiteatr,a na górze pomnik Powstań Śląskich wydobywano wapień, zaś kamieniołom gdzie wydobywano bazalt i gdzie są pozostałości stożka popiołów wulkanicznych jest odrobinę dalej na południe - obecnie jest tam rezerwat (i rosną gęste zarośla, byłam tam kiedyś latem i właściwie nic z ciekawostek geologicznych nie było widać, wszystko zarośnięte).
Tutaj jest taka znaleziona na szybko w necie byle jaka mapka, która w jakiś sposób obrazuje jak to wszystko jest tam usytuowane.
http://www.goraswanny.yoyo.pl/d_mapa_goryswanny.jpg
P.S. Przepraszam za gadanie o szmatach, ale mi się też ten polar bardzo podoba.
Witaj Basiu
Tak - masz rację. Ale to wszystko tuż tuż.
A w tym rezerwacie wyjątkowe roślinki.
Zresztą siedząc w amiteatrze patrzy się na skały wapienne
Pisałem o kraterze. Szeroko.
Przepraszam wszystkich zainteresowanych za te nieścisłości.
Dzięki Basiu.
A od siebie rowerkowo jechałaś tym niebieskim?
Pozdrawiam
Koloru szlaku zdecydowanie nie pamiętam, nie wiem czy w ogóle jechałam szlakiem, ale dojechaliśmy do Żyrowej.
Robiliśmy wtedy takie kółko od stacji PKP (chyba Szymiszów) nad A4 na Górę św. Anny potem do Żyrowej a potem z powrotem pod A4 znów do linii kolejowej.
Ale to było już dawno z 10 lat temu, zdjęcia mi przypominają, że trzeba się tam znowu wybrać.
Witaj Basiu
No jak to na kólkach
Chciałem dodać tylko, że góra św. Anny jest pomnikiem przyrody (to taka forma ochrony zabytków) od 2004 roku. Juz niebawem będziemy
mieli na Opolszczyźnie trzeci taki obiekt - nareszcie!!! - Paczków (polskie Carcassonne). Obok przepięknej Bazyliki w Nysie.
No, a od 2010 drugim w Polsce Geoparkiem Krajowym (po Łuku Mużakowa).
Gdzieś w tym bajzlu na kompie mam przewodnik w pdf-ie na temat Parku Krajobrazowego.
Jak odkopię, to załączę (o ile się da)
Pozdrawiam serdecznie
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)