Przyznaje, że jeszcze nie czytałem tej książki ale zaciekawia mnie cytat z Chrina podany przez Jimi " o cechach narodu rosyjskiego " i przyznaję że bardzo mi te cechy pasują do wielu narodów z Chrinowym włącznie. U Szocińskiego w Cisnej nabyłem publikację "Łemkowie" Teodora Więcka a w niej są fragmenty dzienników kapłana grekokatolickiego, podam jeden cytat: " 09.09.1945r.- Chrystia jest coraz bardziej uciążliwa. Wypomina mi zamordowanie ks. Z. Szałasa z Myscowej przez ludzi w których wierzę - partyzantów UPA. Przecierz oni obiecali, że utopią w krwi wszystkich Lachów i tych co z nimi trzymaja a nam stworzą naszą wielką Ojczyznę. " Przytoczę inny cytat z książki drJoanny Wieliczki - Szarkowej a dotyczący walk z r 1919 : " Żołnierze ukraińscy zbezcześcili kościoły m.in. w Zbarażu, Fradze, Samborze, Niemirowie. Niszczyli figury świętych, urządzali w świątyniach tańce i zabawy, znęcali się nad duchownymi. Księdza Rysia z Wiśniewa zakopano żywcem głową w dół. W klasztorach gwałcono zakonnice i mordowano. Znane są liczne przypadki bezprzykładnego okrucieństwa ukraińskich bojówek. W Stanisławowie zamordowano siedmiu małoletnich chłopców, którzy dostali się do niewoli, wykłuto im oczy, obcięto języki i uszy..." może oszczędzę dalszych bo jest jeszcze gorzej. Gdzie był Chrin w 1943r. Co z tego wynika ? Chyba to, że Chrin ma bardzo wybiórczą pamięć i sądzę że pisał z myślą, że ktoś będzie to czytał. Sprytu i przebiegłości mu nie odmawiam.