Bo z tym sprzętem to jest zazwyczaj tak, że np. buty ma się zwykle jednej ulubionej firmy, bo kiedyś tej firmy się okazały dobre, ciuchy z innej firmy, plecak jeszcze z innej. I każdy ma zwykle inne upodobania.
Ja akurat lubię buty Salewy, a mój mąż nie wciśnie do nich nogi (i całe szczęście).

Nigdy nie kupuję sprzętu pochopnie (chyba że ciuchy w "odzieży używanej" do 15 zł), zawsze przeglądam co najmniej kilka sklepów internetowych zanim coś kupię, jadę do centrum handlowego i tam obchodzę 4-5 sklepów a i tak zazwyczaj w końcu nic nie kupuję.
Korzystam z wszelkich zniżek i wyprzedaży, czasem zamawiamy sprzęt (np. śpiwory puchowe) za pośrednictwem klubu, co pozwala uzyskać zniżkę nawet do 30 %.

Jeszcze regularnie, średnio raz w tygodniu odwiedzam sklep z odzieżą używaną. Dziś kupiłam za 10 zł fajne, nowe spodnie VauDe (jedna z topowych niemieckich firm), kiedyś w tym samym sklepie mały i zgrabny plecaczek Decathlona kupiłam za 3 zł (był ubrudzony ziemią ale uprałam)

Campusa miałam jak pisałam - plecak, buty i kurtkę - i każde z nich miała jakąś wadę, najgorsze były buty, zrobione jakby z ceraty, żadne inne buty nie zrobiły mi takich odcisków na stopach. W plecaku regularnie rozpinała się największa klamra na pasie biodrowym, co było wyjątkowo upierdliwe, a w kurtce odkleiły się poklejenia szwów.
No to po takich doświadczeniach się całkiem zraziłam do tej marki i firmy Euromark. A sprzętu podobnej klasy o jeszcze niższych cenach jest z innych firm mnóstwo.

Kurtki o bardzo dobrym stosunku jakość/ cena robi np. polska firma Alvika (z Sosnowca).
Z kolei górskie i wspinaczkowe ciuchy oraz plecaki o bardzo ładnym wzornictwie ma również polska firma Milo.

Długi - chyba wiem o jakie buty Decathlona Ci chodzi - takie za 49 zł. Też mam takie - używam ich na rower, są bardzo delikatne i lekkie ale mam je już trzeci rok i służą mi dobrze. Nie używam jednak do chodzenia po górach lub nawet po Jurze, bo faktycznie mają bardzo cieniutką podeszwę i czuje się w nich każdy kamyczek. Natomiast na rower (bez hardcoru, jaki dla przykładu uprawia Wojtek) są świetne.