Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Smieci

Domyślnie Smieci

Witam!

Temat prosty jak drut (w kieszeni).
    O co chodzi. Czy ktoś z Was próbował kiedyś wyrzucić większą ilość śmieci (worek kuchenny) do kosza w okolicy Cisnej lub Wetliny? Od dwóch lat mieszkańcy zostali pozbawieni takiej możliwości. Kontenery zostały usunięte a w zamian Wójt (owa)gminy Cisna zaoferował zbiórkę posegregowanych odpadków. Ok. pomysł słuszny. Tylko:

1. Trzeba polować aż taki "specjalny" samochód pojawi się a jak się nie trafi to trzeba te śmieci zostawić przy drodze aż sam je zabierze (kierowca poznaje po specjalnych workach). Czasami zdarza się, że nie przyjedzie wcale i te śmieci leżą, aż je psy rozszarpią.
    2. Gdzie mają te śmieci wyrzucać turyści, kiedy wszystkie kosze na przystankach są zapełnione?
    3. Co zrobić zimą kiedy ów samochód nie kursuje i latem, kiedy zaczynają "brzydko pachnieć"?
    4. Jak każdy z Was wie po tygodniu śmieci się uzbiera i trzeba je gdzieś wyrzucić. Owszem można je zabrać ze sobą. Ale czy o to chodzi?
    5. Jak to robią miejscowi (np. sklepikarze i fastfoodowcy)? - palą je na oczach turystów, wzbogadzając powietrze w "ożywcze substancje"!!!

Usłyszałem w UG w Cisnej, że mogę zawieżć na wysypisko do Czarnej! Załamałem się.
    Czy macie może jakieś pomysły? Powiem jeszcze tyle, że najbliższy Cisnej czynny, ogólnodostępny kontener stoi przed Baligrodem (w kier. pn) i przy cmentarzu w Łupkowie (w kier. zach).

ps.

As. Może przy najbliższej okazji jakiś fotoreportażyk (ukrytym obiektywem)?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie Re: Smieci

Podczas pobytu czerwcowego cos zmontujemy
    pozdrowka

Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

DOROTA
    Guest

Kochani, Lupino poruszyl bardzo wazny temat.
    W ciagu lata smieci powinny byc wywozone kilka razy dziennie z uwagi na smrod i niebezpieczenstwo wywolania jakiejs epidemi.
    Moze jest jakas mozliwosc przekonania pani wojt. Mam nadzieje, ze nie trafi sie jakis zablakany turysta z Niemiec i nie zrobi nastepnej serii zdjec.
    Mozna bawic sie w segregowanie smieci, ale jak sa na to srodki, pani wojt jako osoba kompetentna w tej sprawie, powinna zapewnic podstawowa wywozke smieci, szczegolnie w okresie letnim gdzie jest duze zageszczenie turystow. Przeciez turysci placa oplate klimatyczna z ktorej przy odrobinie checi mozna wygospodarowac finanse na smieci.
    Mysle ze to wspanialy temat na reportaz dla Asiczki do Echa.
    Pozdrowka Dorota

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

witam
    Jeżeli pamięć mnie nie zawodzi to w ub roku opłata za zabranie 1 / slownie : jednego / worka śmieci ,wynosiła ok 6-8 złotych od worka posegregowanych smieci
    To tak gwoli przypomnienia, a problem co zrobic z tym " bogactwem " i tak pozostaje nierozwiązany do końca.
    Ciekawi mnie gdzie jest " pies pogrzebany"??
    pozdroowka

pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Jest to klasyczny przejaw indolencji urzędniczej w UG w CISNEJ, polegającej na zaniechaniu działań w celu wywózki śmieci, bądź przeciwnie - nadgorliwości urzędników, ich "przedobrzeniu" (modna segregacja odpadów !). Teraz jedno lub drugie będą tłumaczyć, jakżeby inaczej, odpowiednimi przepisami i trudnościami budżetowymi.
    A w tym samym czasie śmieci będą fruwać z wiatrem wokół obwodnicy!!!

Za to w dokumentach urzędniczych będzie ... porządek.

Jedynym panaceum na powyższe wydaje się być akcja demaskatorska - ZDJĘCIA I ARTYKUŁY, gdzie się tylko da (ale tylko w polskiej prasie).
    I za każdym razem należy wskazywać dokładnie miejsce, gdzie śmieci się poniewierają, oraz informować o KOMÓRCE ORGANIZACYJNEJ (nazwa wydziału, adres, telefon, e-mail) ODPOWIEDZIALNEJ FORMALNIE ZA TAKI STAN RZECZY.

Jak na razie, w Polsce demokratycznej najskuteczniejszą wydaje się być czwarta władza (media).

Pozdrawiam

Wiadomość została zmieniona (04-06-03 11:47)
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Pani wójt powinna wiedzieć co z tym zrobić - nie bierze kasy za to, żebyśmy jej mówili co ma robić Jak bedziemy wójtami, to sobie damy radę ;-)
    A tak poważnie:
    Pieniądze z opłaty klimatycznej (to o czym pisała Dorota) z całą pewnością pokryłyby znaczną część, gdyby nie jedno ale. Naiwnością byłoby sądzić, że chociaz 50% kasy z opłat klimatycznych (lub innych naleznych) wpływa do kasy gminy. Tak będzie, dopóki u nas (a może i na całym swiecie?) będzie panowało przekonanie o moralnej słuszności kantowania urzedów podatkowych i im podobnych. Ponieważ od jakiegos czasu muszę (a dokladniej: chcę) korzystac z płatnych noclegów i korzystałem już całkiem sporo - przy zasadzie, że dwa razy nie bywam w tym samym miejscu (ciekawiej imho) więc jakiś tam obraz mam. Przez te kilka juz lat, tylko dwa razy zdarzyło się, że za pobyt wlasciciel wykazał sam od siebie chęć wystawienia rachunku + kwitu za oplatę klimatyczną. Mnie jest rachunek niepotrzebny, więc sie nie upominam - ale jak to jest potem rozliczane, chyba nie musze tłumaczyć. A powinno być odwrotnie - przy odjeździe gestor obiektu powinien stac już z wypisanym rachunkiem i sie nie pytać czy ktoś chce czy nie. Żeby nie wspomnieć o sytuacjach, kiedy na żądanie rachunku "master" mówi np: "o, to jak tak, to musze jeszcze vat doliczyc, to bedzie 22% wiecej za pobyt..."
    Przez cały ten czas, automatycznie otrzymałem rachunek i kwit za opłatę klimatyczną tylko w dwóch obiektach w B: OW Bystre, oraz Hotelik Biały w UG (przy okazji pozdrawiam załogę, ktora ma, o ile mnie pamięć nie myli coś wspólnego z moim regionem, czyli opolszczyzną). To tyle - w kwestii szukania kasy na np. problem ze smieciami.

Odnośnie worków - czy to aż tak dużo drożej wyjdzie, gdyby je ubrać w kubły? (to nie ironia, tylko pytanie - nie znam cen). Takie normalne. Na smieci. Jak wszędzie.
    Kontenery chyba w tego typu miejscowościach, zwłaszcza w sezonie nie sprawdziły by się. Chyba, że stałyby co 50m, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszyscy będą nosić smieci z domów do kontenera, jeśli będzie np. po jednym na każdym końcu wsi. Chyba, że ja mam na mysli inne kontenery.

pozdrawiam

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Jeszcze o koszach w Cisnej: wersja obrazowa

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)