Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: "Ten domek był całym naszym życiem"

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: "Ten domek był całym naszym życiem"

Cytat Zamieszczone przez Sioux Zobacz posta
    Witajcie,

Po pierwsze naciskać na ograny ścigania, słać pisma, do prokuratury, a nawet do samego Ministra Gowina.

Sioux
    ech....pisać możemy ....ale " na Berdyczów " To akurat są instytucje niezawisłe. Więc w żadnym wypadku nie podlegające naciskowi czy opinii jakichkolwiek .Też nie zachęcałbym do spotkań z p.P. ani też wdawania się w jakiś tam dialog...PO CO ? CZEMU MA TO SŁUŻYĆ ??? .....

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    okolice Warszawy

Odnośnie pisania na "Berdyczów". Oczywiście, że może to nic nie dać, ale moje doświadczenia z różnymi urzędami wskazują, że czym więcej energii się w sprawę włoży, czym więcej pism, czym więcej rozmów z urzędnikami, tym większa szansa, że w końcu uda się coś załatwić. Z kolei jak się nic nie robi, to sprawa może łatwo ugrzęznąć w biurokratycznym błocie. Czasami może to być bardzo prozaiczna rzecz mająca wpływ na załatwienie czegoś albo nie. W tym wypadku może udałoby się przypadkiem zainteresować jakiegoś młodego i ambitnego prokuratora, któremy zachciałoby się (choćby dla swojej kariery) podrążyć temat. Ale żeby tak było, to trzeba się "nakorespondować" i nachodzić.

Bartolomeo sugeruje, że chcę osądzać i wydawać wyroki z kanapy. Ja jednak uważam, że jeżeli ktoś ma kamerkę i ona zarejestruje nieproszonego gościa, to nie ma nic złego w upublicznieniu tego materiału. Kamera na szczęście jest obiektywna z natury i nie osądza, tylko rejestruje fakty. Z kolei Ci co obejrzą materiał mogą sami, zgodnie ze swoim sumieniem, osądzić bądź nie. Nie widzę w tym niczego moralnie nagannego. Przeciwnie, uważam że nie pokazywanie takich materiałów i w konsekwencji zamiastanie sprawy pod dywan będzie ze szkodą dla lokalnej społeczności.

Bartolomeo ma jednak co do jednej rzeczy rację. Piszę tego maila na kanapie 400 km od Hulskiego, i być może moje poglądy nie przystają do rzeczywistości, którą lokalni mieszkańcy siłą rzeczy lepiej czują.
    Pozdrawiam,

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2011

Myslę że już czas najwyższy tam pojechać i spotkać się z Piotrem.S pustelnikiem z Hulskiego zwanym dawniej Piotrem z Polany.
    Chcę tą, tak bardzo dwuznaczną postać poznać osobiście,zwyczajnie po ludzku zapytać Go dlaczego to zrobił,jakim jest człowiekiem?Czemu nie lubi innych braci,chcę poznać odpowiedzi,poznać światopogląd i rację drugiej strony.
    A wy jakie macie zdanie o Piotrze pustelniku?
    Myślę ,że Samotny Włóczykij ,który gdzieś tam w dziczy bieszczadzkiej wiedzie chyba już rok czasu pustelnicze życie mógłby nam co nieco powiedzieć

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Sioux Zobacz posta
    A czy jest więcej zdjęć? [...] uważam, że forumowicze powinni te materiały obejrzeć.
    A po co? Chcesz wydawać wyroki i osądzać z kanapy? Moim zdaniem tych zdjęć nie powinno się na forum wieszać.

Cytat Zamieszczone przez Sylwek Zobacz posta
    A wy jakie macie zdanie o Piotrze pustelniku?
    Jakiekolwiek by nie było powstało z daleka, bez znajomości szczegółów i sytuacji. I jest to wyłącznie nasze zdanie, które niekoniecznie powinniśmy upubliczniać.

Czy Wy (Sioux, Sylwek i inni) rzeczywiście uważacie, że możecie osądzać i wydawać wyroki? Że takie czy inne zdjęcie właśnie Wam powinno zostać pokazane? Ludzie, zamiast się zastanawiać kogo i jak ukarać należy pomyśleć komu i jak pomóc. Wiem, że to jest trudniejsze niż rzucanie kamieniami na prawo i lewo, wymaga choćby minimalnych wyrzeczeń i przemyślenia sytuacji (czy należy? jeżeli tak to w jaki sposób?) ale to właśnie pomoc powinna jako pierwsza przychodzić Wam do głowy. A nie kolejne zdjęcia czy wizyta u domniemanego sprawcy.
    Czterech panów B.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Sylwek a po co piszesz o tym na forum jaki masz zamiar? A Samotny Włóczykij siedzi w stolycy a nie w dziczy, proszę nie siać mylących informacji.
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Sioux - z całym szacunkiem ...ale widocznie nie zrozumiałeś . Pisanie AKURAT pism , które nie wnoszą w/w sprawie nic innego, jedynie nasze opinie, nic tu nie da.Uwierz . I tak takie pisma -po prostu , trafią do kosza.
    Znam troszeczkę problem i sprawę .
    Też myślę, że emocje nasze nic dobrego tutaj nie wnoszą . Zgadzam się tutaj całkowicie z Bartkiem. Jedynie w całej trudnej tej sprawie możemy pomóc Henriemu , o ile będzie naszej pomocy oczekiwał. W jakimkolwiek wymiarze. Nawet kupując przedmioty jego żony.
    To , że działania policji i prokuratury są takie czy siakie ( nie znamy etapów śledztwa !!!!!! ) , to tylko nasz osąd na danym etapie.

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

halo,

ja z innej beczki,
    drewnianej ...
    tej dotyczącej odbudowy drewnianego domku rodziny Schumacherów tzn:rodziny henriego

akcja pomocy poprzez zakup fotografii ruszyła...
    problem ,który polegał na przerwanej korespondencji się wyjaśnił !
    zainteresowanych odsyłam do przewertowania paru wcześniejszych stron tego wątku...

akcja ma zielone światło...
    a ja (prywatnie ) przesyłam dane do przelewów oraz wybrane fotografie na adresy darczyńców

wszystkim forumowiczom dobrej woli
    dziękuję

pozdrawiam
    pierogowy
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

henri
    Guest

Chciałem podkreślić, czy podpalacz domu i ten facet na zdjęcia, który się włamał do barokowozu są twa różny osoby, który mają ze sobą nic spólnego.
    A łapka, którą ma w ręcy to mója. Na pewno znalasł pod barakowozem. Też nie wiem co, czy w ogóle coś zginał z domu. Prawdopodobnie już wiemy kto to, ale to jednak w wyrównania do podpaleniu domu mały szkodliwa akcja.
    Ostatnio edytowane przez henri ; 05-04-2013 o 00:54

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    okolice Warszawy

Tomas Pablo - zdarza się, że często nie rozumiem. Przeczytałem wątek - pojawiły się emocje - chciałem wyraźić swoje zdanie licząc też na to, że może przy okazji podsunąć komuś jakieś pomysły. Pozowlę sobie na jeszcze jedno sprostowanie i dalej zamilknę

Piszesz, że nie znamy etapów śledztwa. Najpradopodobniej w tym wypadku jest prowadzone dochodzenie (śledztwo jest dla ciężkich przestępstw). Poszkodowany bądź jedo pełnomocnik ma prawa dowiedzieć się o status dochodzenia. Czy wytypowano sprawcę (oczywiście policja nie ujawni kto nim jest)? Kto - z imiena i nazwiska - nadzoruje dochodzenie? Warto do niego zadzwonić. Jeżeli policja przyjechała na miejsce zdarzenia, to czy Poszkodowany otrzymal protokół z wizji lokalnej? Czy zebrany materiał dowodowy został przekazany do prokuruatury i jakiej? Czy prokuratura postanowiła umożyć dochodzenie, czy też szykuje akt oskarżenia, a może zawnioskowała o powtórne przeprowadzenia dochodzenia? O to wszytsko należy się dowiadywać śląc pisma i wykonując telefony (ale i tak wszystko warto mieć na piśmie). W przciwnym razie zwiekszamy szansę, że otrzymamy tylko jedno pismo z informacją o umożeniu dochodzenia ze względu na niemożność ustalenia sprawcy. O takich pismach myślałem. Być może Poszkodowany trzyma rękę na pulsie, ale jeżeli nie, to warto.

Jeszcze jedna sprawa, jeżeli Poszkodowany jest w stanie zidentyfikować sprawcę na podstawie zdjęcia/filmu, to warto rozważyć bezpośrednie powiadomienie prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Pana X. Wówczas to, prokurator bespośrednio zleci policji przeprowadzenie dochodzenia. Policja ma wówczas innego, że się tak wyrażę, zlecniodawcę, z którym łączy ją zupełnie inna relacja zawodowa.

W każdym razie życzę Henri'emu i wszystkim okolicznym mieszkańcom spokojniejszych czasów, bez włamań, podpaleń i innych okropieństw.

diabel-1410
    Guest

Sprawę znam tylko z tego wątku i roztrząsać jej teoretycznie nie mogę.Co do rozwiązywania problemów przez lokalną społeczność - cóż kilka lat temu w miejscowości Bieszczadzkiej żul miejscowy zaczął okradać na potęgę i miejscowych i turystów.Żeby odciążyć tzw organa ścigania miejscowi zafundowali rzeczonemu żulowi tydzień na OIOM-ie i jakiś czas na chirurgii. Poza tym żul ma zakaz pobytu w tej miejscowości pomiędzy godziną 18 a 8 rano.Kradzieże ustały. Nie nawołuję do linczu oczywiście ale wiem że solidny prezent w postaci ww. działa lepiej niż wyrok w zawieszeniu lub grzywna.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)