Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
Mimo, że zainteresowania raczej brak, to wypada skończyć co się zaczęło.
Zainteresowanie na pewno jest, skończyć też trzeba.
Przy okazji dowiedziałem się, że "miasteczko ziemiankowe" na stokach Matovki zostało odnowione. Bodajże ze 3 lata temu byłem tam z dzieciakami, to do niektórych ziemianek strach było wejść - samo próchno. Równie ciekawa jest ekspozycja po drugiej - zachodniej stronie głównej drogi - moździerze, haubice, działka p-lot jak i również parę ziemianek. Tam wogóle idzie równoległa droga, choć zniszczona to da się dojechać do przejścia granicznego. Po drodze jeszcze do oglądnięcia Li-2 C-47 Dakota.
Jadąc w stronę "kopulujących czołgów" (nie słyszałem jeszcze takiego określenia ) mija się w Hunkowcach po prawej cmentarz żołnierzy niemieckich - robi wrażenie - a po drugiej stronie drogi nad rzeką mieści się cmentarz z IWŚ - poza paroma krzyżami z patyków brak innych śladów, rzeka go coraz bardziej pomniejsza
Warto też odwiedzić Kružlovą i znajdujące się na polach pozostawione czołgi upamiętniające zły czas tych ziem.
Ale to - sądząc po Twoich zdjęciach - nie jest priorytetem Twoich zainteresowań, ja jeszcze nie wyrosłem
Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
Moim znajomym wyjazd i cały rejon bardzo się podobał i obiecują sobie wrócić tam na wiosnę, aby zobaczyć jeszcze więcej.
Na pewno warto