Dziękuję Wam za obecność.
Łez nad kurtką nie ronię, raczej nad swoim kolejnym zawodem. Zamieściłem tutaj ten tekst ku przestrodze, zamieszczę i na innych „górskich” stronach, bo w zmierzeniu się z dużą firmą tylko tyle można; co prawda mówią, że pies szczeka, a karawana jedzie dalej, ale jeśli po przeczytaniu moich tekstów chociaż parę osób zrezygnuje z zakupu produktów tej firmy, cel swój osiągnę.
Basiu, Ty jesteś mądrą kobietą, to ja jestem głupi bo uwierzyłem mimo swoich lat i doświadczeń. Skoro piszesz, że żadna kurtka nie wytrzymała na Tobie długo, to znaczy, że i kurtki tej firmy; potwierdzasz więc moje przypuszczenia ukształtowane doświadczeniem z liskiem chytruskiem. Po tym zdarzeniu ja też nie kupię już nic drogiego, i wcale nie z przekonania iż wszyscy oszukują tak jak oszukuje Fjallraven, ale z odruchowego, podświadomego u mnie przekonania, że skoro za rzecz daję trzy czy pięć razy więcej niż za podobną rzecz innych producentów, to o tyleż powinna być ta rzecz lepsza. Oczywiście o ile w ogóle można tutaj przeliczać jakość na punkty procentowe… A prawda jest inna: nawet jeśli nie spotkamy się ze zwykłym naciąganiem zwanym marketingiem, to reguła jest odmienna od spodziewanej przeze mnie, bo towar kilka razy droższy, jest tylko troszkę lepszy od tych tańszych, co doskonale widać na przykładzie wyrobów Fjallraven.
Powiem Ci, Basiu, o pewnym zdarzeniu z Tobą związanym. Otóż parę tygodni temu zobaczyłem w biedronce chińskie termosy stalowe o pojemności 0,75 l w cenie 17 złotych. Nie jest mi potrzebny termos, ale gdy zobaczyłem ile kosztują, wspomniałem Twoje słowa o takich „supermarketowych” zakupach, i termos kupiłem:) Raz go używałem, krócej trzyma ciepło od tych droższych, ale w sumie nie jest źle.
Fakt, kurtka nie jest pancerna, ale przeznaczona jest do chodzenia po takim terenie, gdzie mogą być kolce. Kupiecka uczciwość nakazywałaby uprzedzić klientów o ograniczeniach w jej użytkowaniu, a nie bredzić coś o przekazywaniu niezużytej kurtki drugiemu pokoleniu.
Materiał z którego jest uszyta, ten G1000, jest dobrym, mocnym materiałem, mocniejszym od dżinsu (po uwzględnieniu różnicy w grubości), tyle że jest zbyt cienki, i w rezultacie otrzymuje się kurtkę wiotką i lekką, ale nie mocniejszą od tegoż dżinsu, a nawet raczej słabszą.. Gdyby ten materiał tkali grubości typowego dżinsu, zapewne kurtka miałaby szansę być użytkowaną wiele lat. Ale cóż, pewnie ten grubszy materiał kosztowałby pięć centów więcej, a może Chińczycy (masz rację, Prizes!), wytwórcy ubiorów Fjallraven, nie mają dostatecznie grubych igieł, albo wykonanie naprawdę solidnych ubiorów nie mieści się jednak w „polytyce” tej firmy.

Odpowiedz z cytatem