Konsekwencją nie udzielenia klientowi odpowiedzi na reklamację w terminie 14 dni od daty jej wpływu do firmy jest jej uznanie z mocy obowiązującego prawa. Dotyczy to sytuacji tzw. niezgodności towaru z umową i żądania jego naprawy lub wymiany na nowy.
Rzetelność firm i kompetencje osób w nich zatrudnionych to temat rzeka, ja np. spotkałem się z totalnym ignoranctwem ze strony sprzedawcy internetowego tj. firmy 8a.pl, w której skuszony promocją zakupiłem atrakcyjny z pozoru towar. Schody zaczęły się dopiero gdy okazało się, że to bubel ale zdaniem sklepu, towar uległ naturalnemu zużyciu oraz został uszkodzony z winy użytkownika. Chodziło o szelki do plecaka, które po 12 dniach użytkowania zaczęły się pruć wzdłuż szyć po ich wewnętrznej stronie i każda w tym samym miejscu. Drugi raz już na pewno tego błędu nie popełnię i już nic nie kupię w firmie 8a.pl! Dopiero interwencja u bezpośredniego importera przyniosła pożądany skutek i wymieniono mi szelki na nowe, które używane są już znacznie dłużej i nie wykazują w tym miejscu żadnego "naturalnego zużycia". Kiedyś, jak znajdę chwilkę czasu to ładnie to wszystko opiszę, zamieszczę odpowiedź sklepu i zdjęcia - będzie się z czego pośmiać :)

Odpowiedz z cytatem