Okej, dzięki :)
A mam pytanie, ile może zajmować trasa Brzegi Górne (albo z Chatki Puchatka) do Wołosatego?
Tak pomyślałam, że warto by było wspiąć się na Tarnicę, skoro już będziemy tak blisko.
Okej, dzięki :)
A mam pytanie, ile może zajmować trasa Brzegi Górne (albo z Chatki Puchatka) do Wołosatego?
Tak pomyślałam, że warto by było wspiąć się na Tarnicę, skoro już będziemy tak blisko.
Tutaj jest taki fajny wynalazek - mapa Bieszczadów: http://compass.krakow.pl/katalog-pro.../4/Bieszczady/
Tutaj ta mapa online: http://www.twojebieszczady.net/mapa-on/biesz2.php
Przy wszystkich szlakach podane są na niej czasy przejścia w obie strony. Gdyby iść szlakiem, na mapie jest opisane:
a/ Berehy - Połonina Caryńska 2:30
b/ Połonina Caryńska - Ustrzyki G. 1:20
c/ Ustrzyki G. - Wołosate 1:30
Czyli razem 5:20. Do tego trzeba dodać czas na odpoczynki, posiłki, podziwianie korajobrazu i co tam kto jeszcze planuje robić po drodze.
Można tez drogą, jest niecałe 15 km
Jak widzę, nie posiadasz ani mapy ani przewodnika. Polecam zakupić przynajmniej mapę (dla mnie najlepszą jest mapa W. Krukara wydana przez Ruthenus, ale są i zwolennicy innych). Trzeba pamiętać, że podane czasy i tak mogą znacznie różnić się od rzeczywistych, nikt nie odgadnie z jakim obciążeniem pójdziecie i jak to wpłynie na tempo waszego przejścia, na jak długo i jak często będziecie się zatrzymywali na odpoczynki, czy będzie sucho, czy mokro i ślisko itd., itp. Generalnie jeden dzień czerwcowy spokojnie wystarczy.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Owszem, póki co, korzystam z map internetowych, aby zrobić taki zarys ludziom, z którymi idę. Potem oczywiście zakupię mapę i będę dokładniej planować trasę, ale muszę już mniej więcej wiedzieć ile nam to zajmie dni. Teraz już trasę mam z grubsza zaplanowaną, także pora wyruszyć po papierową i planować w szczegółach :)
Dzięki za pomoc, na pewno się jeszcze odezwę :D
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)