Wojtku -dzięki !.....też CHĘTNIE coś poczytam jak powstawała . Też dość często pałętam się po tej okolicy
Wojtku -dzięki !.....też CHĘTNIE coś poczytam jak powstawała . Też dość często pałętam się po tej okolicy
Mapa obejmuje swoim zasięgiem całą Polskę. I nie tylkoAle nie będę się Wojtkowi wcinał w historię, ja jestem tylko "klientem" tej mapy.
Może w Dyskusjach o Bieszczadach? W opisie stoi tam:
A UMP, jako się rzekło, nie tylko Roztocze ale i Bieszczady obejmuje.Historia, geografia, przyroda i atrakcje krajoznawcze regionu, mapy i przewodniki, nazewnictwo, regulacje prawne i instytucje bieszczadzkie.
Czterech panów B.
Wola Wielka wielką siłę woli ma że się trzyma acz widać że swoje lata ma,
trudno jej piękna odmówić i gdyby tak choć promień słońca
![]()
Pizuny każdy sobie chyba inaczej wyobrażał to miejsce czy tu będziemy spać wszak miało być turystycznie
a może tu ? choć jakiś magazin ?
jednak domek całkiem przyjazny okazał się
z kominkiem dającym fantastyczne ciepło
jeszcze wizyta po okolicy a konkretnie zobaczyć najprawdziwsze dziki i nie ma to jak kociołek nad ogniem
![]()
a w kociołku grzaniec najprawdziwszy
i tak w magicznym blasku ....
były śpiewy chóralne, śnieżki, czyli część jak najbardziej artystyczna
![]()
nazajutrz czyżby w nocy się przesunęła się granica czy na pewno jesteśmy w tym samym miejscu co wczoraj?\
dobra kawa robi swoje postanawiamy wybrać się na wycieczkę w najbliższą okolice
choć Pizuny to wieś maleńka to i z niej pochodzą wielcy ludzie
![]()
tutaj urodziła się współzałożycielka zakonu albertynek błogosławiona Siostra Bernardyna Jabłońska idziemy wiec w stronę klasztoru
aby później wejść do lasu
drzewa połamana jak zapałki
celem naszym jest Tanew ale co to wczoraj za dużo płyny wy też widzicie białe mysz...znaczy białego łabędzia
zakola rzeki wiją cię raz z jednej raz z drugiej strony
wracamy do domku pakujemy się i w drogę do cywilizacji do najbliższego miasta
gdzie wyczyn króla Jana do dziś pamiętają
zwiedzamy rynek kościół ratusz
czytamy kamienie
![]()
wszak to tereny hrabiego Łosia
po zrobieniu kilku okrążeń dookoła rynku, kolejny cel przed nami ...
przed nami kolejna świątynia w zdecydowanie lepszym stanie
i równie piękna
wzbudza zachwyt migawki idą w ruch i... możemy popatrzeć jakie wrażenie robi na fotografujących
znaczy różne są techniki
![]()
na kolanach przez dziurkę od klucza i gdy piękno powala zupełnie
pod drzewem kilka krzyży delikatnie oprószonych śniegiem
i ciekawostka przy cerkiewne drzewo z piorunochronem
tablica informacyjna zachęca aby zrobić kilka kroków
my jednak kroków robimy zdecydowanie mniej dokładnie tyle ile trzeba aby dojść do samochodów
wszak po strawie duchowej pora na coś dla ciała a zapowiada się bardzo apetycznie
trafiliśmy do fantastycznej restauracji gdzie była zupa rybna i nawet pierogi z karpiem (Pierogowy polecam) , nadmienię że raków nie serwowali
skoro już przy jedzeniu to mi się przypomniał placek którym nas Kapturek częstował na pierwszym postoju, pychotka
niedaleko miejsca gdzie owym plackiem się delektowaliśmy wisi tablica, moją uwagę zwróciła data kiedy powstała
pomykając na wschód kawałek dalej na skrzyżowaniu dróg tuż za tabliczką Mołodycz jest cmentarzyk z I wś
![]()
![]()
Bury miś Was tam szpieguje: http://bilgoraj.naszemiasto.pl/artyk...ocze,id,t.html
Z okolic Zwierzyńca do Narola tylko ok.30km.
Ten znak drogowy z wykrzyknikiem, to o tym misiu może?
![]()
ale tylko osoby, które były na roztoczu znają prawdę:Teorie na to skąd przybył miś są
niedźwiedziu niedźwiedziu niedźwiedziu! impreza była w PIZUNACH
radzi bylibyśmy, gdybyś nas odwiedził, ale teraz ustaw już azymut na 30 i wracaj na południe (tylko granicy nie przekraczaj)
i do zobaczenia na pozaszlaku!
Chciałem podziękować gorąco wszystkim osobom, które stworzyły ten klimatyczny wyjazd.
Tym którzy uczestniczyli oraz tym, którzy brali udział w przygotowaniu niespodzianki, dzięki której mam rozplanowane dokładnie najbliższe miesiące.
Według tego kalendarza w kwietniu będę w Gorganach, a w sierpniu będzie można mnie spotkać na torach do Balnicy,
.
nove_6335.jpg
a Wojtek nie może się doczekać odpowiedzi na pytanie : gdzie te raki zimują
Poczekaj do jutra.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki