może WIĘCEJ danych o treści owej książki ?
może WIĘCEJ danych o treści owej książki ?
Ja już niewiele pamiętam."Warszawiak" przeniósł się w Bieszczady.Tam mieszkał.Opisywał on stosunki międzyludzkie w tym czasie i na tym terenie.
Jego przygody z ówczesnymi władzami.Opisywał swe przeżycia i stosunek jego do tamtejszej rzeczywistości.Humor na kazdej stronie książki.
Niestety czas zatarł w mej pamięci szczegóły.Ale pamiętam że to była lepsza książka od Przygód Dobrego Wojaka Szwejka.Którą to też uwielbiam czytać od wielu lat.:lol::-P:smile:
(..aby nie edytować powtórnie- a co tam, taki jestem !
) ...też nasuwa mi się taki pomysł , co do stanu Twojej książki , ten brak obwoluty i kartek- wydanie paryskie ,( jak co poniektórzy ''starcy'' pamiętają ) było dość liche. Kiepskie szycie i klejenie , dlatego publikacje , które krążyły , łatwo się zużywały !
![]()
Witam
To może być to !
Ten mój kolega/niestety już nie żyje/ to był działaczem Solidarności.
Książki w 2-gim obiegu to on chyba miał.
Mieliśmy różne poglądy ale gazety z drugiego obiegu stale mi dostarczał.
Mimo różnic i kłopotów z tego tytułu które niestety miał- byliśmy kumplami.
Poszukam tej książki
Na razie dziękuję !!!
Gdyby ktoś jeszcze miał skojarzenia to bardzo proszę o wiadomość.
Pozdrawiam![]()
Może to też być "Trzecie kłamstwo" Kazimierza Orłosia. Instytut Literacki 1980.
Z Warszawy przyjeżdża w Bieszczady młody inżynier (z rodziną) i podejmuje pracę na budowie solińskiej zapory.
Obserwuje układy i przekręty kierownictwa budowy i powoli w to wnika.
Mniej znana książka Orłosia, wydana później tylko w 1990 roku.
Wydanie paryskie było raczej trwałe, szyto-klejone w broszurowej okładce, wydanie z 1990 dość kiepskie - klejone.
Nic innego niż książki Orłosia nie przychodzi mi do głowy.
Dzięki serdeczne
W tym tygodniu będę wiedział kto z Was miał rację/lub nie/bowiem te książki są w Bibliotece Jagielońskiej
i zaraz sobie wypożyczę.Jeśli sprawa trafiona to na Allegro sobie je kupię,gdyż są wystawione.
Mimo wszystko jeśli ktoś będzie miał jeszcze kolejny pomysł to bardzo proszę o info.
Bowiem aktualnie czytam wszelkie możliwe książki na temat Bieszczad i ta dyskusja i ogólnie forum jest dla mnie inspiracją do poszukiwania książek.
Dziękuję bardzo i Pozdrawiam![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)