Tak. A ja znam pewną "Panią", co uczy geografii w gimnazjum i ma problemy z odczytaniem planu swojej działki, nie mówiąc o mapach....
Tak. A ja znam pewną "Panią", co uczy geografii w gimnazjum i ma problemy z odczytaniem planu swojej działki, nie mówiąc o mapach....
hi hi Rimmon niewinne pytanko o miejscowosc a jaka dyskusja:)
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
he he, T.B.
taki duzy a wierzy w takie tam....
kasandrra
wiesz co.... T.B. ty lepiej uważaj bo jak ja ci zaczne zadawac pytania na temat twoejej ideologii ...
słuchaj Bywalca..
:)
kasandrra
A jak reszta? Potwierdza się, czy nie potwierdza? :)
Eh... raz się żyje!
Wal śmiało :)
Hej,
T.B nie obrażaj sam siebie takimi uogólnieniami, nie wiem jaki może być problem z odczytywaniem map, choć z drugiej strony - zawsze uważałam się za osobę z dużą potrzebą intelektualną, a potrzeba Bieszczad tez duża... może to jednak przedyskutować na następnym kongresie)
pozdrawiam wszystkich
Ola
"niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
http://takiewedrowanie.blogspot.com/
a wiec, drogi T.B.
RUNDA PIERWSZA !
podaj podstawy filozoficzne/nie biologiczne- bo w tym akurat mnie nie zagniesz hihihi :) ....
....twego twierdzenia ze aktywnosc mózgowa u kobiet przebiega inaczej
Czekam !!!!
O kurcze! :-O
Myślałem, że będzie o TYCH sprawach, a Ty o filozofii. :)
Po pierwsze primo: to nie jest moje twierdzenie. To wyniki badań naukowych, które ja - robaszek - ośmieliłem się tylko przytoczyć.
Zła wiadomość dla Aleksandry: naukowcy-mózgowcy upierają się jednak, że mężczyznom łatwiej analizować mapę. Podobno zawdzięczamy to mniejszemu spoidłu (to taki prztyczek w mózgu). Co do dalszych korelacji - z TYMI sprawami - to można trochę pospekulować w oparciu o jeszcze parę informacji, albo uda mi się znaleźć skad to wytrzasnąłem. Nie pamiętam teraz, czy ta korelacja była wyspekulowana, czy zbadana? Ale nie smuć się Aleksandro! Teraz strzelę sobie samobója i zdradzę Ci w czym kobiety są lepsze:
- Lepsze wyniki w testach lingwistycznych (rzędu 0.1-0.5s)
- Szybciej zdobywają umjejętności językowe, łatwiej generują słowa.
- Lepsze w testach rachunkowych.
- Zręczniejsze manualnie.
- Dostrzegają ogólne podobieństwo, brakujące elementy.
- Wykazują większą empatię, umiejętność współdziałania.
- "Kobieca intuicja" - lepsza integracja mózgu, kojarzenie informacji werbalnych i wizualnych.
- Kobietom łatwiej wysłowić uczucia dzięki lepszej integracji.
Teraz przechodząc do ad remu, czyli pytania o filozoficzne podstawy, powiem tak:
Nie ma filozoficznych podstaw. To tak, jakby pytać o filozoficzne podstawy twierdzenia o różnicach w zewnętrznych cechach płciowych kobiet i mężczyzn. Wszystko jest uwarunkowane biologicznie - o ile mówimy o materii, a nie o duchu. Jednak na potrzeby długich zimowych wieczorów można sobie pofilozofować. Prowadzi to donikąd, czyli na tak zwane manowce, ale szkodliwe dla zdrowia nie jest.
Otóż aktywność mózgowa jest powiązana z obrazem świata, a tenże obraz jest u mężczyzn odmienny od obrazu świata kobiet. Głównym powodem tej odrębności jest odwieczna różnica w rolach społecznych przypisanych kobietom i mężczyznom. Różnica ta jest tak trwała, jak trwała jest niezdolność mężczyzn do rodzenia dzieci. Idzie za tym inne wychowanie chłopców i dziewczynek od niemal pierwszych dni życia. Czyli: z góry wyznaczona rola społeczna wymusza specyficzny dla tej roli proces wychowawczy, którego wynikiem jest odrębny dla danej płci obraz świata, skutkujący płciowością procesów rozumowania stanowiących interesującą nas część aktywności mózgowej.
Nie bez znaczenia jest też odwieczne zniewolenie kobiet (za przeproszeniem Aleksandry). Zniewolone ciało, to i umysł zniewolony. :)
I to by było na tyle.
Poproszę o następny zestaw pytań.
Może się jeszcze nie załamię.
Pozdrawiam
T.B.
I dopóki nas Admin nie przepędzi.
tak.
slicznie- dziekuje.
Nadal nie piszesz o filozofii swojego zdania- jesli Ty uzywasz i piszesz to staje sie to Twoim zdaniem, moj drogi :)
Wyjasniasz mi tu co tamten autor miała na mysli a ja chcę i 1. poprosze Twoje zdanie - ono jest dla mnie najwazniejsze
Poprosze wiec o konkretna odpowiedz ale takze o odpowiedz na nast. pytanie :)
2. czego potrzeba człowiekowi - aby czytac mapy?
kasandrra
p.s. jesli juz bedziesz miał dosyc - to powiedz - nikt nie potraktuje tego jako poddanie sie :) serio- a na pewno nie ja.
pieknego dnia/ a aoc to znaczy T.B.?
K.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)