Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Tworylne- Scieżki, ciekawe miejsca.

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Domyślnie Odp: Tworylne- Scieżki, ciekawe miejsca.

Dopatrzyłem się, popełniłem błąd mówiąc, że ze Studennego do Terki idzie się na północ a własciwy kierunek to raczej zachód. Bywa, że łażąc po lesie nie mogę uwierzyć temu co pokazuje kompas a i słońce czasem robi mi "numery" świecąc z niewłasciwej strony. Wracając do wycieczek z Rajskiego to wypatrzyłem na mapie Skałę Dobosza, do której można dojśc ścieżką z ośrodka Nafta Gaz przy niskiej wodzie na Sanie. Postanowiłem naśladować kozicę i skakałem po kamieniach na drugą stronę. Na szczęście miałem plecak i w nim jakieś ciuchy na wszelki wypadek - to mnie uratowało, przy skoku poślizg na pięcie, dalej wiadomo. Gdy już złapałem oddech pomyślałem, że młodośc odchodzi w dal. Krzakowanie w czerwcu ma to do siebie, że można nałapać kleszczy tyle ile wlezie. Ze skały mozna zejśc w kierunku Sanu do drogi i w odpowiednim momencie przejśc przez rzekę na Tworylne. Powrót to raczej standardowo lub jak kto woli. Takie skróty jak ze skały mają to do siebie, że las może wydawać się przytłaczający i wkrada się niepokój o własciwy kierunek. Dobosz to wschodniokarpacki Janosik, postać historyczna. Czasem ukrył skarb i juz nigdy go nie odnalazł.

Bieszczadnik Awatar Wojtek z Zielonki
    Na forum od
    11.2012
    Rodem z
    Zielonka

Właśnie szukam kogoś kto przechodził brodem San w okolicach Tworylnego. Gdzieś czytałem że można, ale nie wiem w którym miejscu i jak tam dojść.
    Pozdrawiam!

Bieszczadnik Awatar Małgocha
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Rymanów

Cytat Zamieszczone przez Wojtek z Zielonki Zobacz posta
    Właśnie szukam kogoś kto przechodził brodem San w okolicach Tworylnego. Gdzieś czytałem że można, ale nie wiem w którym miejscu i jak tam dojść.
    Pozdrawiam!
    Witaj, można w dowolnym miejscu przejść
    Osobiście sprawdziłam opcję :
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

oczywiście - wszystko zależy od stanu wody w Sanie. Opcja podana przez Małgochę jest dobra. Jeśli dotrzesz nad San, zauważysz nikłą drogę przeprawową , jest od strony Tworylnego na drugi brzeg. Czasem jeżdżą tamtędy terenówki . Po drugiej stronie jest podejście do ''stokówki". Wyrażna droga.

Na forum od
    11.2012
    Rodem z
    Zielonka

Wszystko w porządku, ale jak będę szedł w sierpniu ( "stokówką" ) to czy znajdę drogę prowadzącą do brodu ?

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Wszystko w porządku, ale jak będę szedł w sierpniu ( "stokówką" ) to czy znajdę drogę prowadzącą do brodu ?
    Wojtek - tak jak prawi Browar - znajdziesz ! Droga jest dość wyrażna , stromo w dół. Kierunek na rzekę. Trudno pomylić, bo inna jest kawałek dalej ( lub wcześniej , zależy skąd idziesz) , tamta prowadzi na polanę myśliwską .

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Jak będziesz szedł od Sękowca to napotkasz platformę widokową, z niej świetny widok na San, wyspę i bród. Za platformą pierwsza droga w lewo prowadzi do brodu.
    Pozdrav

Na forum od
    11.2012
    Rodem z
    Zielonka

Slicznie cziękuję za wszystkie podpowiedzi. W maju będziemy próbowali przejść San w Tworylnem (wszystko zależy od pogody i stanu wody).
    Pozdrawiam !

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

W maju będziemy próbowali przejść San w Tworylnem (wszystko zależy od pogody i stanu wody).
    Tu nie ma co próbować, schodzi się na brzeg i ... hajda, na drugą stronę! No, może za wyjątkiem trafienia na jakieś gradobicie albo inną klęskę żywiołową. Bo przechodzenie przez San jest wartością samą w sobie. Jak już człowiek do tego przechodzenia przywyknie, odczuwa kolejny stopień wolności: potrafię się znaleźć na którym chcę brzegu rzeki, bez pomocy mostów i innych ułatwień.

Przechodzenie w różnych miejscach i przy różnym stanie wody bywa … oczywiście, też zupełnie różne. Czasem można w połowie przeprawy zrobić odpoczynek i spokojnie zjeść śniadanie na suchych kamieniach. Gdzieniegdzie jest wąsko, ale po kolana lub po pas. Czasem da się przejść po progach skalnych niemal suchą nogą (mokrym butem). Zazwyczaj jednak trzeba buty zdjąć a spodnie podwinąć. Do dreptania po mokrych, śliskich a czasem ostrych kamykach przydają się turystyczne sandały z tworzywa sztucznego.

fs_04_D72.jpg . L95-4_04A.jpg . L95-4_03A.jpg

A bywa też i większa woda (poniżej). Wprawdzie gdy przed chwilą przechodziły tędy kaczki, było im tylko do pół piersi, ale gdy ja wszedłem, zrobiło się jakoś głębiej. W nieprzemakalnych sakwach zmoczyło mi się prawie wszystko, ale i tak cieszyłem się, jak dziecko, z pokonania głębokiego Sanu. A na platformie, o której wspominał Browar, można było wszystko wysuszyć, a w czasie suszenia pooglądać widoki - wszak platforma jest widokowa.

IMG_9700.jpg . IMG_9717.JPG . IMG_9712.JPG

Przepraszam za rozmydlanie tematu, ale po Sanie to ja bym chodził i chodził, więc nie mogłem się powstrzymać
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 18-03-2013 o 21:22 Powód: żeby zdjęcia były równo:)

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

w maju , woda może być zimna !!! zależy jak reagujesz na zimno ... trzeba zdjąć spodnie, zabezpieczyć plecak ( telefon, aparat ) , kij w ręce...i idziesz . Fajnie mieć na nogach sandały, zależy jak reagujesz na kamieniste dno.....

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)