Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jaworzyna Śląska - muzeum kolejowe

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Jaworzyna Śląska - muzeum kolejowe

Korzystajac z pewnego slonecznego, ale bardzo zimnego marcowego dnia odwiedzilismy muzeum kolejowe w Jaworzynie Ślaskiej.
    Tu ich oficjalna stronka:
    http://www.muzeumtechniki.pl/index.p...=1&parent_id=0

Jak ogolnie nie przepadam za muzeami i skansenami bo zwykle wieje w nich nieautentycznoscia i na siłe ozywionym trupem- tutaj o dziwo podobalo mi sie bardzo! Nawet momentami zapominalam ze znajduje sie w muzeum. Nikt za mna nie łazil i nie patrzyl na rece ktory eksponat mam akurat ochote pomacac, gdzie wlezc, gdzie zatrzymac sie na dluzej a ktore przemowy przewodnika olac zupelnie. Tutaj czuc bylo wolnosc - nieograniczony czas zwiedzania i tryb wedrowki po obiekcie.

Z gory zaznaczam ze relacja ma charakter subiektywny - w muzeum nie wszystko bylo stare, zardzewiale i opuszczone

Juz zaraz po wejsciu usmiechaja sie do nas mordki odnowionych parowozow

Zwraca tez uwage ciekawe umiejscowienie skrzynki na listy

Spora czesc ekspozycji jest schowana w budynku. Czego tam nie ma- stare radia, motocykle, maszyny drukarskie..

Wiele napisow przenosi nas w inne czasy:

Mozna powciskac sobie guziki w lokomotywie

I zaszokowac sie ogromem kól

Na uboczu za budynkiem ukrylo sie kilkanascie zapomnianych pordzewialych lokomotyw i otwartych zdezelowanych wagonow. I tylko dobry stan zachowania przypominal ze to muzeum, ze nie bylo tu zlomiarzy i wszystkie stare mechanizmy o dziwo tkwia na swoich miejscach. Rdza, sople, wyschnieta trawa i radosc z wpełzania w kolejne wnetrza wagonikow.. Tylko ten zakichany lodowaty wiatr tnacy jak nozem, az uszy bolą...
    Latem to musi byc niesamowite sie tu wylozyc na wygrzanym metalu, wystawic gębe do slonka i sluchac ptakow.. Wrocimy tu latem.. Napewno tu wrocimy!

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Jaworzyna Śląska - muzeum kolejowe

Chwilami mozna sie poczuc jak prawdziwy hobo ;-) wprawdzie nasze pociagi nie jadą, ale zawsze jakas namiastka na poczatek! Skaczemy wiec sobie po wagonach, po dachach, z lokomotywy na kolejne towarowe wagony, wyobrazajac siebie ten klimat i majac iskierke nadziei ze kiedys sprobujemy tego "sportu" naprawde!

Z zatartych napisow przygladaja sie nam juz dawno minione czasy...

Nie wiem czemu ja pałam taka wielka sympatia do drezyn! Tu tez jest jedna takowa

Miec taka w domu i zabierac na wycieczki nieczynnymi liniami kolejowymi!

Na terenie muzeum jest mozliwosc noclegu- w nieuzywanych wagonach sypialnych! Koniecznie musimy wrocic tu jak bedzie ciut cieplej!

wiecej zdjec:
    https://picasaweb.google.com/1122023...orzyna_Slaska#
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

Mam mieszane uczucia
    ...z jednej strony reanimowane trupy odmalowanych ciuchci...jakieś takie mało autentyczne, jak zabawki...
    ...z drugiej kupa złomu, prawdziwa...ale chyląca się ku upadkowi, przerdzewieniu kompletnemu...
    Fotorelacja fajna
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Parowozy jak niegdyś rydwany, powoli odchodzą do wieczności.
    Mi najbardziej się spodobał detal architektoniczny. Takie zwieńczenie drzwi to przecież gotowy adres. Wyrzuciłbym tabliczki numerowe. Czy nie lepiej by brzmiało -
    ul. Kościuszki pod kwoką a nie ul. Kościuszki 12
    ul. Kościuszki pod kowalem niż ul. Kościuszki 10
    Relacja jak zawsze super.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Parowozy jak niegdyś rydwany, powoli odchodzą do wieczności.
    Mi najbardziej się spodobał detal architektoniczny. Takie zwieńczenie drzwi to przecież gotowy adres. Wyrzuciłbym tabliczki numerowe. Czy nie lepiej by brzmiało -
    ul. Kościuszki pod kwoką a nie ul. Kościuszki 12
    ul. Kościuszki pod kowalem niż ul. Kościuszki 10
    Niefajne tylko to ze detale architektoniczne zachowaly sie tylko na dwoch blokach. Wokol bylo kupe podobnych domow i wszystkie mialy nad drzwiami wstawki z cegiel, pustakow.. Widac ze ktos wykul te detale.. Tylko czemu? Komus przeszkadzaly? Komus sie przydaly?
    Ostatnio edytowane przez Hero ; 27-03-2013 o 22:30 Powód: poprawiłem cytowanie

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Niefajne tylko to ze detale architektoniczne zachowaly sie tylko na dwoch blokach. Wokol bylo kupe podobnych domow i wszystkie mialy nad drzwiami wstawki z cegiel, pustakow.. Widac ze ktos wykul te detale.. Tylko czemu? Komus przeszkadzaly? Komus sie przydaly?
    Moim zdaniem to wszystko po trochu. Jednemu przeszkadzały, drugiemu się przydały, jeszcze inny wykuł z głupoty. A reszty dopełniła unifikacja. Wszędzie i zawsze ma być tak samo i to samo.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)