Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: Przyszłość Łopienki

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Przyszłość Łopienki

Łopienka – rozliczenie zbiórki publicznej

1 LUTEGO 2014 | OGÓLNE | NA TEMAT: ŁOPIENKA
    Towarzystwo Karpackie od wielu już lat prowadzi za zgodą Urzędu Gminy Cisna zbiórkę publiczną przeznaczoną na odbudowę i rekonstrukcję zespołu cerkiewnego w Łopience. Za zebrane w 2013 r. środki kontynuowano prace przy naprawie kamiennej posadzki, przeprowadzono konserwację starej, cudem uratowanej ambony z Łopienki, którą odnowioną można było oglądać już podczas październikowego odpustu. Został także oczyszczony i zaimpregnowany dach na kapliczce przy cerkwi, uzupełniono ubytki tynków oraz wykonano odrzwia przy wejściu głównym do cerkwi. Równocześnie podjęte zostały prace w celu wytyczenia dydaktycznej ścieżki historycznej w obrębie wsi Łopienka. Wszystkim darczyńcom z całego serca dziękujemy,
    a tu zamieszczamy rozliczenie zebranych funduszy.

http://karpaccy.pl/?option=com_conte...d=25&Itemid=62
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    Asia999,
    ale Hryhorij był o dwa lata starszy tylko :D . Będę tego dociekał w wolnych chwilach, czyli nie wiem kiedy, ale oni obaj, Andrij i Hryhorij byli zapewne synami Bazylego.
    Pewnie najwięcej informacji można znaleźć bezpośrednio w źródłach pisanych. Życzę więc, żeby czasu starczyło i na kamienie i na kartki :))

A wracając jeszcze na chwilkę do moich śmiałych teorii to kontynuując wątek małżeństwa Ławrowskich z Łopienki z pewną dozą tejże śmiałości podsunę jeszcze pod ewentualne dociekania istnienie dzieci owych Państwa Ł. Szukając w necie trafiłam (wśród Ławrowskich) na Wawrzyńca Ławrowskiego. Prawdopodobnie może to być syn Andrzeja i Antoniny. Ławrowscy byli właścicielami Łopienki od 1846 do 1876 (na spółkę z Męcińskimi a potem Miejskimi). Jako właściciela Tarnawy od 1878 wymienia się W. Ławrowskiego - możliwe, że to Wawrzyniec właśnie. Może sprzedał swoje "udziały" w Łopience i przeniósł się do Tarnawy.

A odnośnie Andrzeja i Grzegorza to też się nad tym Andrzejem jako synem zastanowiłam chwilkę, ale mi wyszło 16 lat (skąd 2?) różnicy (1770 Grzegorz i 1786 Andrzej).

Trochę śladów w sieci jest, cześć stron jest dostępnych tylko po zalogowaniu więc pewnie jeśli ktoś uparłby się to można znaleźć dużo informacji.

Aaaaa, wśród informacji jest i taka ciekawostka - aukcja portretu Bazylego Ławrowskiego:
    http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&...2=316843&lng=1

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Kolędowaliśmy w Łopience

7 LUTEGO 2014
    W przeddzień święta Matki Boskiej Gromnicznej, witaliśmy w łopieńskiej cerkwi kolędników chętnych zagrać i zaśpiewać małemu Jezusowi. To już drugie kolędowanie tej zimy, bo pierwsze narodziło się spontanicznie podczas montowania szopki w niedzielę Św.Rodziny i było zdominowane przez polskie kolędy. Mieliśmy nadzieję, że na tym drugim zabrzmią także kolędy ukraińskie. I rzeczywiście tak się stało. Niezawodny ksiądz Bogdan Kiszko rozpoczął kolędowanie od odśpiewania fragmentu Akatystu, a potem już popłynęła jedna kolęda polska, druga ukraińska i tak na zmianę. Pomimo, że w cerkwi temperatura była poniżej zera, to rozgrzewały nas kolędy i radość śpiewania. Na kolędników czekała też gorąca herbata i ciasteczka. Dziękujemy wszystkim kolędnikom i zapraszamy ponownie za rok.

http://karpaccy.pl/?option=com_conte...d=25&Itemid=62
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Rzeszowskie wiadomości regionalne podają, że Nadleśnictwo Baligród zbudowało na szczycie Korbani sześciometrową, drewnianą wieże widokową(ach te ą,ę).W ramach programu poprawy infrastruktury turystycznej utworzono też Ogród Edukacji Leśnej.
    Mam więc powód żeby gdzieś około 11-12.X zobaczyć to dzieło na własne oczy bo koszt przedsięwzięcia 1mln 300 tys złotych robi wrażenie. Mam jeden dylemat: z której strony wyruszyć, dotąd zawsze szedłem od cerkwi w Łopience.

Szkutawy
    Guest

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Rzeszowskie wiadomości regionalne podają, że Nadleśnictwo Baligród zbudowało na szczycie Korbani sześciometrową, drewnianą wieże widokową(ach te ą,ę).W ramach programu poprawy infrastruktury turystycznej utworzono też Ogród Edukacji Leśnej.
    Mam więc powód żeby gdzieś około 11-12.X zobaczyć to dzieło na własne oczy bo koszt przedsięwzięcia 1mln 300 tys złotych robi wrażenie. Mam jeden dylemat: z której strony wyruszyć, dotąd zawsze szedłem od cerkwi w Łopience.
    ... i jak tak dalej pójdziesz... to będzie pewnie dobrze....a co do tych pieniędzy, to w projekcie pewno nie tylko ta wieża była...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

koniecznie zrób zdjęcie ze wszystkich stron i się podziel na forum proszę :)

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

korbania.jpg
    fot. M.Scelina
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

dotąd zawsze szedłem od cerkwi w Łopience.
    Spróbuj tak: zostawiasz auto na parkingu na Pohulance, podchodzisz asfaltem do Kapliczki Szczęśliwych Powrotów, potem ścieżką w górę, potem drogą zrywkową, kawałek chaszczami, i wychodzisz prosto na ścieżkę z Bukowca. A z Korbani schodzisz "szlakiem pielgrzymkowym" na Hyrczę, potem do Łopienki i wąwozem wracasz na parking. Wychodzi sympatyczna, 3-4-godzinna pętelka. Oczywiście mapa i kompas się przydają w tych chaszczach

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    korbania.jpg
    fot. M.Scelina
    hehe i to kosztowało milion? trzysta tysięcy? :D nieźle :) no chyba że to na cały program poprawy było to ok :)
    dzięki Jimi :)

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Nie tylko wieża.

DSCF7967.jpg

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)