Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
Asia999,
ale Hryhorij był o dwa lata starszy tylko :D . Będę tego dociekał w wolnych chwilach, czyli nie wiem kiedy, ale oni obaj, Andrij i Hryhorij byli zapewne synami Bazylego.
Pewnie najwięcej informacji można znaleźć bezpośrednio w źródłach pisanych. Życzę więc, żeby czasu starczyło i na kamienie i na kartki :))

A wracając jeszcze na chwilkę do moich śmiałych teorii to kontynuując wątek małżeństwa Ławrowskich z Łopienki z pewną dozą tejże śmiałości podsunę jeszcze pod ewentualne dociekania istnienie dzieci owych Państwa Ł. Szukając w necie trafiłam (wśród Ławrowskich) na Wawrzyńca Ławrowskiego. Prawdopodobnie może to być syn Andrzeja i Antoniny. Ławrowscy byli właścicielami Łopienki od 1846 do 1876 (na spółkę z Męcińskimi a potem Miejskimi). Jako właściciela Tarnawy od 1878 wymienia się W. Ławrowskiego - możliwe, że to Wawrzyniec właśnie. Może sprzedał swoje "udziały" w Łopience i przeniósł się do Tarnawy.

A odnośnie Andrzeja i Grzegorza to też się nad tym Andrzejem jako synem zastanowiłam chwilkę, ale mi wyszło 16 lat (skąd 2?) różnicy (1770 Grzegorz i 1786 Andrzej).

Trochę śladów w sieci jest, cześć stron jest dostępnych tylko po zalogowaniu więc pewnie jeśli ktoś uparłby się to można znaleźć dużo informacji.

Aaaaa, wśród informacji jest i taka ciekawostka - aukcja portretu Bazylego Ławrowskiego:
http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&...2=316843&lng=1