Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Kiedy w Bieszczady???

piotrek_s
    Guest

Domyślnie Kiedy w Bieszczady???

mam dosc wazne dla mnie pytanie. wybieram sie w tym roku w Bieszczady po raz PIERWSZY ) planuje okres wakacji (lipiec-sierpien)...z tego co sie dowiedzialem z przewodnikow dla turystow,to wlasnie ten okres w Bieszczadadch jest deszczowy...czy to prawda?? czy jest czas kiedy jest ladna (w miare sucha) pogoda?? kiedy warto pojechac, by zbytnio z zmoknac??
    dzieki za zetelne informacje

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: kiedy w Bieszczady???

>to wlasnie ten okres w Bieszczadadch jest deszczowy...czy to prawda??

I tak i nie. Tego typu informacje (np. w przewodnikach na które sie powołujesz)podawane są na podstawie badań, min. opadów w danym okresie na danym terenie. Aby takie zestawienie statystyczne było wiarygodne potrzeba x lat badań i tak zapewne zrobiono, dlatego nie mozna stwierdzić, że jest to nieprawda czy nieścisłosć. Problem polega na tym, iż jeśli przeczytałeś o tym np. w przewodniku, który oparł się na takich danych, to na dzień dzisiejszy te informacje nieco się zdezaktualizowały, ponieważ pochodza sprzed kilku dobrych lat. Byłyby byc może w pelni wiarygodne, gdyby nie zmiany które od jakiegoś czasu obserwujemy za naszymi oknami - jak to się mówi popularnie: zmienia się "klimat" i wystepuje sporo "anomalii", ktore nas dziwią bo jeszcze się do nich nie przyzwyczailismy, vide: takie upały jak teraz na przełomie maj/czerwiec. Głównie z tego powodu, aby stwierdzić jaka aura bedzie w Bieszczadach na przełomie lipca/sierpnia, trzeba mieć na dzień dzisiejszy sprawnie działającą szklana kulę ;-))
    Pozdrawiam

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Nie owijajmy w bawelne: przez dwa miechy zmokniesz nie raz i nie raz bedziesz mial wrazenie, ze jestes w tropikach:) Krotko mowiac w gorach jak zwykle panuje gorska pogoda i trzeba sie z tym pogodzic - ale przez to w Bieszczadach sa najpiekniejsze tecze.
    Do zobaczenia na szlaku
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Zawsze wieczorem postaraj się obejrzeć w TV lub wysłuchać w radiu prognozy pogody na dzień następny.
    Miej do tych informacji jednak tylko ograniczone zaufanie (jak w przypadku ruchu drogowego lub pięknej kobiety).
    Za wyjątkiem bardzo korzystnej prognozy, bądź zawsze przygotowany na "mokre" niespodzianki. Noś więc przy sobie, np. w plecaku (ja osobiście włóczę się z naramienną teczką - raportówką), jakąś dobrą, nieprzemakalną pelerynę. Wybierz taką, która nie jest ciężka i da się dobrze zwinąć (chodzi o minimalizację objętości). Ostrożnie ze sportowymi kurtkami z kapturem ! Większość z nich jest nieprzemakalna tylko z nazwy - do pierwszej ulewy lub pierwszego prania.
    W czasie burzy koniecznie wyłącz komórkę (w Bieszczadach to urządzenie jest zresztą nieprzydatne - wyjąwszy siedziby gmin i połoniny).
    Jeśli będziesz na połoninie i zobaczysz, że się chmurzy, to postaraj się zawczasu zejść niżej. Inaczej musisz się liczyć z tym, że później to już nie zejdziesz, lecz spłyniesz.
    Pozdrawiam
    Ps. Powyższe rady pochodzą od człowieka doświadczonego. Nie zawsze taki byłem. Jakieś 12-13 lat temu tak zmokłem w Bieszczadach, iż po powrocie do "bazy" stwierdziłem, że nawet gumkę od majtek mam mokrą. W dodatku zmarzłem (było to we wrześniu). Dwa tygodnie później wyhodowałem sobie czyraka na udzie i nie obeszło się bez interwencji chirurga.

Wiadomość została zmieniona (20-06-03 13:4
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Niektorzy doswiadczensi, a i starsi zarazem, maja zaczatki reumatyzmu i gdy cos wisi w powietrzu po prostu to czuja. Ja zamiast goscca polecam jednak rozeznanie sie w typach chmur, ktore zazwyczaj niezle charakteryzuja pogode w nastepnych kilku-kilkunastu godzinach. Niebagatelne sa tez obserwacje zachowania zwierzat, wiatru i schodzacych z gory:) Ci ostatni, jesli czesto sie za siebie ogladaja, moga zwiastowac burze, ktorej my jeszcze nie widzimy zza grani:) Po kilkunastu lejbach mozna juz z grubsza wyczuc wszelkie mniej lub bardziej wyrazne sygnaly nadchodzacego 'plukanka':), ktore wysyla przyroda. Uwaga SB o kurtkach jest jak najbardziej prawdziwa - jesli nawet super Goretex nie nasiaknie od gory, to jest niemal pewne, ze zacznie podciekac od dolu i zamoczy nam dupsko tak, czy siak.
    Polecam nosic z soba jedna sucha i gruba flanelowe, by po mykwie moc sie choc troche zabezpieczyc przed zimnem suchym przyodziewkiem. A w ogole, to temat 'wodny' jest jak rzeka wiec koncze,
    Uszanowania dla wszystkich, ktorych deszcz teraz loi po gorach i ktorym sie to marzy:)
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Szaszka
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    znad morza

Domyślnie Złoiło nas!!!

Ha! Derty! Jestes jasnowidzem!!! W momencie, kiedy pisales tego posta, straszliwa ulewa zmoczyla nam dupska podczas powrotu z Krywego do Sękowca. I to tak straszliwie, ze po zrobieniu zakupow w Zatwarnicy przeszlismy przez San w bród w butach i spodniach, bo bylo nam juz i tak wszystko jedno....
    Wnioski: kurtka z hydrotexu w połaczeniu z polarem jest super, ale jak sie nie ma do tego nieprzemakalnych spodni to i tak ma sie mokre gacie....

pozdrawiam,

я пиду в далекие горы на широкие полонины

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Hii, hiii
    a niektórzy nie wierzyli w nadciągające chmury, które widziałyśmy na Rabiej....
    to już kolejna wyprawa do Krywego, której coś się przydarzyło z opadami :)
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Re: Złoiło nas!!!

Szaszko !
    (cyt.) "po zrobieniu zakupow w Zatwarnicy przeszlismy przez San w bród w butach i spodniach, bo bylo nam juz i tak wszystko jedno...."
    A to był San, czy potok wpadający do Sanu ?
    Pozdrawiam

Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Mogło byc jedno i drugie :)

Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Wiem o tym.
    Pamiętam, że wracając z Zatwarnicy skracałem sobie drogę do Sękowca przełażąc po kamieniach i kłodach tworzących "mostek" przez potok będący dopływem Sanu. Wychodziłem z rzeki na tyłach osiedla bloków zakładowych LP. I był to racjonalny skrót drogi.
    Natomiast pomyśl: czy jest sens skracać drogę z Zatwarnicy do prawobrzeżnego Sękowca, idąc od strony sklepów (szosą), mając most pod nosem ? Chyba, że ktoś chce przejść San w bród dla sportu.
    Pozdrawiam

Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)