Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: 3 wsie...

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Domyślnie Odp: 3 wsie...

Cytat Zamieszczone przez Wojtek z Zielonki Zobacz posta
    Za dwa dni, będę szedł tą samą drogą co Ty.
    Wojtku, jak będziesz w Tworylnym to sprawdź proszę pierwsze ruiny przed bobrowiskiem po stronie cerkwiska (czyli od Krywego). Idąc od Krywego są nad drogą po lewej. Sprawdź, czy gdzieś tam są schody bo ja jakoś nie zauważyłem a to chyba są ruiny dworu(?)
    Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Wiem, że pewnie lepiej wędrować niż pisać o wędrowaniu ale mam nadzieję na c.d.
    C.D. będzie, ale jako że to jednak trochę czasu zajmuje to relacja jeszcze parę dni się przeciągnie
    Cytat Zamieszczone przez felek89 Zobacz posta
    Forum Beskidu Niskiego już nie wystarcza i szukając zaspokojenia pasji ,,Beskidowania'' i teraz już też ,,Bieszczadowania'' witam wszystkich forumowiczów w swoim pierwszym poście :D
    A i tuś mnie znalazł BN jest forum "rodzimym", jednak w Bieszczady też nie mam daleko a równie piękne tereny. Uważaj jednak - tu na forum jest 2 długich - Dlugi i długi

Ruszam od kasarni drogą pod górkę, z tego co czytałem cmentarze mają być 2 - po każdej stronie drogi. Niespodziewanie w połowie podejścia zauważam wśród drzew po prawej cmentarz. Schodzę na niego, oglądam to, co jeszcze trwa. Idę dalej na południe - musi być przecież jeszcze drugi cmentarz. I rzeczywiście jest, po drugiej stronie starej, zarośniętej drogi. Na nim 3 stojące krzyże, ze 2 cokoły. Przechodzę przez niego i ciągnę się na przełączkę. Warto też obejrzeć się za siebie, zobaczyć przebytą drogę. Na przełączce chwilę rozważam, czy iść szukać cmentarza z I WŚ na stokach Tworylczyka czy raczej dać sobie spokój mając w pamięci uwagi, że jest nie do odnalezienia a przed oczami stromy stok tego wzniesienia. Ciekawość jednak zwycięża i po chwili pnę się pod górę drogą leśną. Pozycję mniej więcej miałem oznaczoną z mapy Ruthenusa i na tę pozycję się kieruję wpierw drogą a w planach mam wracając przejście powyżej niej. Stok jest tak stromy, że widać dobrze teren poniżej drogi, natomiast powyżej już nie. Przechodzę sporo poza pozycję nic nie znajdując, wychodzę w kierunku wierzchołka i zaczynam wracać. Widzę po drodze wiele okopów, jednak żadnych śladów pól grobowych. Możliwe, że poległych zebrano do takiego właśnie okopu, a miejsce ich pochówku wyznaczał tylko drewniany krzyż, po którego zbutwieniu już śladu żadnego po mogile nie było? No cóż, trzeba iść dalej.
    Schodzę znów do przełączki i zasiadam na odpoczynek. Nie jest to jednak dobre miejsce - ja picie mam a pies nie może sobie miejsca znaleźć - ciągle szuka wody. Podrywam się więc i razem ruszamy w kierunku następnej wsi. Drogą płynie nikły strumień, jednak nie ma żadnej kałuży, aby pies mógł się napić. W końcu dochodzimy do jakiejś większej błotnistej kałuży i pies z zadowoleniem najpierw gasi pragnienie a następnie przybiera maskowanie
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar Wojtek z Zielonki
    Na forum od
    11.2012
    Rodem z
    Zielonka

Dlugi, drugi raz piszę do Ciebie i może jakaś cholera (aktualizacja) nie zniszczy moich wypocin. Przyjechałem do Wołkowyji o godzinie dziesiątej i mamy z Bożenką już 6 godzin wędrówki (Radziejowa, Tyskowa, Łopienka), tu i z powrotem (oj bolą nogi, plus nieprzespana noc), rozumiesz? W Tworylnem będę w piątek (idę z Rajskiego), rozejrzę się za tymi schodami. Te które są na Twoich fotkach, to chyba strażnica niemiecka (porównałem ze swoimi zdjęciami). Powiedz co jest ciekawego w pobliżu Sanu (tam nie byłem)
    Przepraszam za styl(zmęczenie, plus czwarte piwo).
    Pozdrawiam !

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
    Na przełączce chwilę rozważam, czy iść szukać cmentarza z I WŚ na stokach Tworylczyka czy raczej dać sobie spokój mając w pamięci uwagi, że jest nie do odnalezienia a przed oczami stromy stok tego wzniesienia. Ciekawość jednak zwycięża i po chwili pnę się pod górę drogą leśną. Pozycję mniej więcej miałem oznaczoną z mapy Ruthenusa i na tę pozycję się kieruję wpierw drogą a w planach mam wracając przejście powyżej niej. Stok jest tak stromy, że widać dobrze teren poniżej drogi, natomiast powyżej już nie. Przechodzę sporo poza pozycję nic nie znajdując, wychodzę w kierunku wierzchołka i zaczynam wracać. Widzę po drodze wiele okopów, jednak żadnych śladów pól grobowych. Możliwe, że poległych zebrano do takiego właśnie okopu, a miejsce ich pochówku wyznaczał tylko drewniany krzyż, po którego zbutwieniu już śladu żadnego po mogile nie było? No cóż, trzeba iść dalej.
    Jeżeli o tym samym miejscu myślimy, to na mapie Ruthenusa jest to nie Tworylczyk,lecz Kiczera Dworska 617. To co udało mi się jeszcze odszukać w tym miejscu, przedstawiam na zdjęciach.
    Załącznik 31792Załącznik 31793
    Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 07-05-2013 o 00:59

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)