Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Morze, szuter i poradzieckie bazy- czyli majówka na Łotwie

Widok wątkowy

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Morze, szuter i poradzieckie bazy- czyli majówka na Łotwie

Cytat Zamieszczone przez T.P. Zobacz posta
    Oczywiście rozmawialiście z "tubylcami" po rosyjsku?
    Łamany rosyjski polaczony z machaniem rekami- czyli jak zwykle Z łotewskiego jezyka opanowalam tylko kilka slow: "labdien"- dzien dobry, "paldies"- dziekuje, "alus"-piwo, "prieka"- na zdrowie.
    Ale jakos tak wyszlo ze tym razem one sie nie przydaly bo prawie wszyscy napotkani ludzie chcieli z nami rozmawiac po rosyjsku, czasem nawet sami w takim jezyku zagadywali

może z tego natchnienia jesienią wyrwę się na jakąś tamtejszą rzekę. .
    Ponoc rzeki tam sa piekne i bardzo nadaja sie na wolna turystyke w postaci splywow kajakowych. Kolega z innego forum od lat co roku jezdzi na Łotwe na splywy wiec jesli mialbys jakies pytania to moge je do niego przekierowac!

Miałbym jedno pytanie, napisałaś że wieś tamtejsza pustoszeje, jednak pola są uprawiane. Troszkę mnie to zdziwiło. Powrót wielkoobszarowych gospodarstw?
    Wiesz co- nie mam pojecia jakoobszarowe gospodarstwa tam dominuja. Co do pustoszejacych wsi to zalezy gdzie- na trasie Ryga- Bauska bylo w miare ludnie, w okolicach Vainode robilo wrazenie jakby trafic pod Czarnobyl albo w Bieszczady po akcji Wisła Nie wiem na ile te regiony sa reprezentacyjne dla calej Łotwy. W innych rejonach (ale tez poludniowo-zachodnich) rowniez bylo czuc ogromna przestrzen i szeroki oddech acz nie wiem czy swiadczy to o wyludniajacej sie wsi czy jest po prostu szokiem dla kogos przywyklego do Polskich krajobrazow gdzie srednia gestosc zaludnienia jest chyba ponad dwukrotnie wyzsza i wszedzie sie kłębi jak w mrowisku.
    W sporej ilosci wiosek widac bylo ze chyba wiekszosc mieszkancow trudni sie rolnictwem. Moze to tez przez kontrast z Polska gdzie na wioskach w ogrodkach tylko tuje i trawnik z rolki a tam na wsiach dominowaly w obejsciach kombajny, traktory, bele siana itp

działasz tu jak turystyczna muza,
    Nie tylko ja... W niedziele ruszamy na spływ Biebrza
    Ostatnio edytowane przez buba ; 27-05-2013 o 22:22
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)