Pokaż wyniki od 1 do 10 z 161

Wątek: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Cytat Zamieszczone przez akar Zobacz posta
    Jedno pytanie, po załadowaniu map do locusa cały obszar mapy jest przekręcony kilka stopni w prawo , na podglądzie w MAPC2MAPCNET wszystko w porządku, czy w locusie trzeba jeszcze coś ustawić?
    Domyślam się, że chodzi o ten efekt:

A/ Zrzut ekranu z komputera PC (Oziexplorer). Można zauważyć, że Ozi (także MAPC2MAPC) wyświetla mapę tak, że poziome i pionowe są krawędzie prostokąta mapy. Poziome są także napisy. Za to pochylone są równoleżniki i południki. Tak samo wyświetla Oziexplorer dla Androida.

B/ Zrzut ekranu z Locusa na Android. Tutaj poziome są równoleżniki, pionowe zaś południki. Za to mogą być nieco pochylone napisy.

Który sposób jest bardziej prawidłowy - ja nie wiem. Żaden mi nie przeszkadza.

Witam szanowne Koleżanki i Kolegów,
    Widzę, że temat nadal aktualny. Może komuś przyda się zaproponowane rozwiązanie.
    Jeśli posiadacie telefon z systemem WindowsPhone to możecie skorzystać z polskiego programu do nawigacji o nazwie RasterChartPlotter- http://rasterchartplotter.prv.pl
    Program obsługuje mapy UMP, OSM i kilka innych. Można również samemu wpisać adres źródła mapy.
    Co do posiadanych map w wersji papierowej. Można je zeskanować a następnie skalibrować programem mapTiler(w darmowej wersji) i przekopiować do telefonu. Te mapy również obsługuje RasterChartPlotter.
    Mapy są oczywiście dostępne offline. Można je przechowywać na karcie pamięci.
    Korzystałem z tych rozwiązań już kilkukrotnie.
    Jeśli ktoś będzie zainteresowany to chętnie opowiem jak i co skonfigurowałem.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez popeye ; 20-05-2016 o 11:40

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to chętnie opowiem jak i co skonfigurowałem.
    pozdrawiam[/QUOTE]

Byłbym wdzięczny, gdybyś napisał coś więcej. Mam słuchawkę właśnie z Windows 8.1 i choć HERE Maps są uważane za jedne z lepszych, to bardziej nadają się do nawigacji w samochodzie i ogólnego rozeznania w terenie.
    Mam również inne w telefonie, ale możliwość wgrania własnych zeskanowanych map byłoby dużym udogodnieniem, choćby do bieżącego kontrolowania trasy w trudnym terenie. Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)