Dalej niedobrze? Poddaję się - nie mam już pomysłów.
Dobrze, dyć się uśmiecham![]()
Czterech panów B.
Wiem, wiem, ale zawsze to jest weselej przy takim przekomarzaniu się.
Jest kilka sposobów pobrania mapy Poland Oam.
Aby się zrehabilitować, podaję oszczędnym jeden z nich w formie podobnej, jak przepis na piernik.
- Otwieramy stronę https://www.openandromaps.org/
- Jeśli ktoś nie lubi niemieckiego, zmieniamy język na English
- Map Downloads - Countries and Regions - Europe
- Poland i klikamy "plusik" po lewej
- Download V4 Map - Karte/Map+Pois
- Wskazujemy, gdzie zapisać plik na dysku komputera
- Plik ma ponad 1 GB, czekamy ...
- Rozpakować pobrany plik Poland.zip
- Wypakowane pliki: Poland_oam.osm.db, Poland_oam.osm.map, Poland_oam.osm.poi skopiować do telefonu do katalogu (przykładowo) \Ten komputer\Nazwa_telefonu\Phone\Locus\mapsVector (jeśli nie było zmieniane położenie katalogów z mapami)
- Jeśli jest uruchomiona aplikacja Locus Map, zamknąć ją całkowicie i uruchomić od nowa
- Teraz przy wyborze map w zakładce "LOKALNE" mamy mapę Poland Oam
Podobnie pobieramy inne kraje, np. Slovakia, Ukraine, itp.
Życzę smacznego![]()
Dziękuję, jak przyjdzie czas na wymianę to będę wiedział gdzie szukać![]()
Czterech panów B.
Trzy mapy za darmo są nie tylko w wersji pro, przynajmniej ja mogłem ściągnąć. Pytanie - czy tak ściągnięte mapy się aktualizują? A może trzeba mieć wersję pro i zakupione mapy (może apka/serwer w jakiś sposób to rozróżnia)?
No to dobra wiadomość dla tych, którzy na razie chcą tylko spróbować
Byś może u mnie nie dało się pobrać bezpłatnie map dla Locus Free, gdyż uprzednio pobrałem je dla Locus Pro na tym samym koncie.
Mapy "firmowe" od Locusa, czy to pobrane jako bonus, czy też kupione mają ograniczony czas ważności. Gdy się później (nie wiem, czy po określonym czasie, czy po kolejnej aktualizacji ) pobiera tę samą mapę, trzeba znów za nią zapłacić.
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 26-12-2020 o 17:22
Hmmm, szukam Locusa w wersji na iOS i nie widzę ;\ Używam ajfona od niedawna, zdążyłem przetestować Mapy.cz - w słowackich Tatrach i na Spiszu działają niezawodnie :) AppStore podpowiada inne możliwości, ale z pobieżnej lektury opisów wynika, że tego typu aplikacje to takie ulepszone Google Maps - może i fajne w mieście, żeby znaleźć knajpkę czy muzeum, ale na bezdrożach bezużyteczne. Macie może doświadczenie z tego typu apkami na ajfona?
Autorzy Locusa na pytanie, kiedy będzie wersja dla iOS odpowiedzieli, że w ogóle nie planują (było to w 2019 r. - może coś się zmieniło).
Dla IOS nie znalazłem tak uniwersalnego i dopracowanego programu jak Locus. Jest kilka programów uwzgledniających potrzeby wędrowców niesamochodowych, ale każdemu coś brakuje. Żeby nie zanudzać - na początek trzy z nich.
- Osmand - nastawiony wyłącznie na obsługe map wektorowych Openstreet, zarówno online jak i pobranych do pamięci. Aplikacja na Android oraz iOS. Łatwe pobieranie map wprost z aplikacji. Duże możliwości definiowania wyglądu mapy, m.in. jakie obiekty mają być wyswietlane.
- Maps n Trax - przenaczony głównie do obsługi map rastrowych (czyli takich, jak klasyczne mapy papierowe). Czyta tylko własny standard pliku. Można je bez problemu przygotować za pomocą programu MAPC2MAPC, mając zeskanowane mapy lub kupione w Compass rastrowe obrazy map. Można też zdefiniować czytanie nakładek z dowolnych "kafelków" online, wektorowych i satelitarnych, np. OSM, UMP, Geoportal i innych. Jest to aplikacja tylko na iOS.
- Cartograph (Pro i Lite) - czyta mapy rastrowe offline i wektorowe (online i offline). Mapy wektorowe pobieramy z tego samego źródła, co dla Locusa. Mapy rastrowe to standard SQlite (który też czyta Locus). Obsługuje najwięcej systemów: Android, iOS, Windows Phone, macOS, Windows (czyli zwykły komputer). Wersja bezpłatna denerwuje reklamami.
Przykładowy ekran z Cartograph Lite poniżej:
Screenshot_20201226-163309.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)