Pokaż wyniki od 1 do 10 z 148

Wątek: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Cytat Zamieszczone przez tomekpu Zobacz posta
    Na androida polecam Locus Map.

Dobra, dobra, ponieważ w tej dziedzinie jestem początkująca oczekuję ewentualnie spokojnego wytłumaczenia skąd taką mapę pobrać, ile zajmuje miejsca, czy nie obniża znacząco szybkości posługiwania się nią, czy to jest płatne - oraz inne podobne informacje.
    Chodzi mi tez o mapy innych krajów - w szczególności Słowacji oraz Ukrainy.
    Ale cierpliwie poczekam aż Wojtek do tego dojdzie.
    Na razie niestety zauważyłam, że transmisja danych, w tym mapy google po sieci GSM "zeżarła" mi już około 1/3 zasobów możliwych do pobrania w ramach abonamentu na cały miesiąc.
    Ale bawiłam się również w nawigację samochodową za pomocą telefonu.
    Teraz daję sobie na wstrzymanie.

Natomiast w domu i w pracy korzystam z sieci Wi-Fi, więc nie muszę liczyć bajtów i mogę sobie ściągnąć tyle map ile mi się zmieści na karcie
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 03-06-2013 o 13:59

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Ale cierpliwie poczekam aż Wojtek do tego dojdzie.
    Oj, do takich nowoczesnych rzeczy to ja szybko nie dojdę:) Co więcej, właśnie cofniemy sie w czasie o jakieś 80 lat.

Może teraz małe ćwiczenie praktyczne?
    Jedziesz w Bieszczady szukać śladów dawnych wsi. Ostatnio na forum modne jest szukanie w Tworylnym i w dolinie w Sanu. My dla urozmaicenia poszukamy sobie gdzie indziej, np. w dolinie Tarnawki. Były kiedyś takie wsie: Choceń, Kalnica, Sukowate i Kamionki. Prawie nic (oprócz Kalnicy) z nich nie pozostało. A wyglądały tak:

Doskonałą pomocą w wędrówkach po wsiach, których już nie ma, są mapy WIG (Wojskowy Instytut Geograficzny) w skali 1:100 000 z lat 30. XX w. Są mocno nieaktualne, i to jest ich zaletą. Drugą zaletą jest fakt, że wygasły już w stosunku do nich majątkowe prawa autorskie i można je legalnie kopiować i używać. Trzecia zaletą jest ogromny teren, który pokrywają, m.in. Karpaty wschodnie na terenie obecnej Ukrainy. W czasie, kiedy piszę ten wątek, mapy te dostępne są do pobrania na stronie Archiwum Map Wojskowego Instytutu Geograficznego 1919 - 1939. Jeśli stąd znikną, na pewno będą dostępne gdzie indziej. Przykład pochodzi z arkusza: Pas_51_Słup_34_Lesko.
    Jeśli ktoś nie ma tej mapy, jako pierwsze ćwiczenie praktyczne proponuję pobranie mapy i obejrzenie jej na ekranie za pomocą ulubionego programu do przeglądania zdjęć. Na stronie Archiwum WIG większość map zeskanowana została w dwóch rozdzielczościach: 300dpi i 600dpi. Te pierwsze mają wystarczającą jakość do zastosować turystycznych i rozsądne rozmiary. Te drugie mają doskonałą jakość i sporo „ważą”. Skrót dpi oznacza dots per inch, czyli liczbę punktów na cal.
    Bezpośrednie linki do pobrania „Leska” to:
    http://www.mapywig.org/m/WIG100_300D...SKO_300dpi.jpg
    http://www.mapywig.org/m/wig100k/P51_S34_LESKO.jpg
    Dla jeszcze „niezorganizowanych” doradzam, żeby nie zapisywać map na Pulpicie, lecz założyć dla nich oddzielny folder, np. C:\Mapy a w nim podfolder \WIG-100. Nie musi być dokładnie tak, jak w propozycji, ważne, by od początku utrzymywać jakiś porządek. Bo na razie to jest jedna mapa, ale gdy Ci się spodoba, szybko pobierzesz kilka / kilkadziesiąt pozostałych. Polskie Bieszczady mieszczą się na arkuszach: Sanok, Dobromil, Lesko Ustrzyki Dolne, Łupków i Dźwiniacz.
    Zakładam, że nasze ćwiczenia przeprowadzamy na tym mniejszym pliku, czyli mamy pobraną mapkę i zapisana jako: C:\Mapy\WIG-100\P51_S34_LESKO_300dpi.jpg
    Gdy już wszyscy chętni będą nabędą drogą pobrania mapę i nacieszą się jej oglądaniem, przejdziemy do następnych punktów. Jeśli ktoś nie ma ulubionego programu do przeglądania obrazków (lub program, który ma, jest niewygodny do oglądania map), niech się zgłosi, na pewno chętnie coś podpowiedzą inni przeglądacze map.
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 03-06-2013 o 18:45 Powód: liter.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)