Dzięki za dokładną lokalizację plików.
Zapis śladu w mapy.cz następuje, gdy go włączysz. Niestety, po zamknięciu apki, proces/usługa zapisu działa nadal. U mnie w lewym górnym rogu - w "pasku powiadomień" - jest taka ikonka. Jak się ją kliknie, otwiera się normalne okno mapy.cz i tam należy zapis śladu wyłączyć, po czym zamknąć apk-ę.
Co do OsmAnd-a : jak się kliknie w "globusik" w lewym górnym rogu, otwiera się menu "Skonfiguruj mapę", tam jest pole "Pliki GPX", gdzie można sobie wybrać opcję logowania / zapisu bieżącego śladu. Na mapie, w górnym prawym rogu, po jawia się przycisk z polem tekstowym, po kliknięciu którego można zatrzymać / zacząć od nowa / zapisać aktualny ślad.
Niestety OsmAnd u mnie się wiesza (stary tablet z Androidem bodaj 4.2.2), Locus Map (chyba) nie daje nic za "free", więc potestuję mapy.cz.
Co do formatu pliku, pobawię się - tak dla siebie, z ciekawości - jak coś wyjdzie, to może komuś się przyda. Na wycieczki mam Garmina, tablet to tylko taka rezerwa na wszelki słuczaj.
Co do wysyłania, do "Nich" - w dobie wszechobecnej łączności bezprzewodowej, komórek, tabletów, smartfonów - to już niewielki, malutki wręcz "szczególik" (przy założeniu, że jak się nie kliknie "wyślij", to samo tego nie zrobi - to wymaga logowania).
Zakładki