Domyślam się, że pytasz o program Oziexplorer. Dotychczas wspominałem tylko o jego wykorzystaniu na komputerach PC i raczej bez odbiornika GPS. Tutaj program wyświetla tylko współrzędne punktu wskazywanego na ekranie kursorem-strzałką. Wyświetla poprawnie i w wersji Shareware/Demo i w próbnej (Trial).
Domyślam się, że: GPS poprawnie pokazuje pozycję = na ekranie urządzenia kursor wyświetlany jest w tym miejscu mapy, w którym ja właśnie stoję.
Oziexplorer do użytku w terenie może pracować na urządzeniach (telefonach, smartfonach, czy jak tam ktoś to nazwie) z systemem operacyjnym Windows Mobile lub Android. Dla każdego z systemów oczywiście pobieramy inny instalator. Program może być w obu przypadkach "free" lub zarejestrowany. Dopóki nie zostanie zarejestrowany, czyli zakupiony, wyświetla na tle mapy napis "demo" i wyłącza się po jakimś czasie (ale można go zaraz włączyć). W każdym przypadku położenie na mapie pokazywane jest poprawnie, jeśli tylko mapa jest dobrze skalibrowana.
Nie jest to jedyny program do obsługi map rastrowych - ja korzystam z niego, więc o nim piszę. Myślę, że użytkownicy innych programów (Locus, TrekBuddy) podzielą się swoim doświadczeniem i swoimi uwagami. A jeśli się nie podzielą, to parę zdań napiszę.
Na obecnym etapie opowiadania/dyskusji nie przewidziałem zagłębiania się w teorię. Na razie zakładamy posiadanie dobrze skalibrowanej mapy, przygotowanej dla posiadanego urządzenia.
Na razie mówimy o mapach rastrowych, których starsze Garminy w ogóle nie obsługują, a współczesne też nierewelacyjnie. O Garminach opowiem przy omawianiu map wektorowych.
A z tym urządzeniem tanim, czytelnym itp. jest jak z samochodem, który ma być tani, niezawodny, komfortowy i spalać mało paliwa:) Nie ma takich. Z urządzeniami do map rastrowych jest jeszcze gorzej - żadne z nich nie popracuje długo na wewnętrznym akumulatorze, choćby nie wiem jak drogie było.
Myślę, że dyskusja w temacie "jakie urządzenie" jeszcze się rozwinie.

Odpowiedz z cytatem

Zakładki