Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
Zapytam jeszcze o urządzenia. Może to się trochę wyda idiotyczne, ale ostatnio oglądałem tablet Lenovo A2107A z ekranem 7 cali. Ma wbudowany GPS i jak zapewniał sprzedawca dość długo pracuje na wewnętrznym akumulatorze - coś koło 6-8h.
Ciekawe czy na takim urządzeniu mogą pracować te mapy ?
Tablet wydaje się na pozór głupim rozwiązaniem, ale po pierwsze większy ekran jest czytelny, a samo urządzenie jest lekkie. Jeśli mamy mapę i włączamy urządzenie na chwilę, żeby skorygować pozycję to taki system prowadzenia nawigacji będzie bardzo wydajny.
Tablet jest po prostu za duży, lepszy smartfon, poza tym ok, jak masz jeszcze powerbank to na pewno jest to co najmniej tak samo dobre rozwiązanie co dedykowany GPS, a tańsze.
Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
Drugie moje pytanie dotyczy systemu TrekBuddy - masz z tym jakieś doświadczenia ? Jak to pracuje ? Jest taka firma Compass, która właśnie sprzedaje mapy Bieszczad do tego systemu. Prawdę mówiąc szkoda, że Ruthenus nie udostępnia map elektronicznych, bo ich wydania są wg mnie najlepsze gdyż zawierają najwięcej szczegółów. Szczególnie różne leśne ścieżki, których nie ma na innych mapach.
To proste - bierzesz mapę Ruthenus, wrzucasz na skaner A0 (10zł/mb) a powstały plik kalibrujesz np programem MAPC2MAPC lub innym (musisz tylko znać tzw "datum" - albo jest napisane na mapie, albo zadzwoń do wykonawcy mapy, albo zaryzykuj - prawie na pewno jest to WGS-84).Kalibracja tej mapy jest prosta - naniesiona siatka już na niej jest. Zapisz w systemie jakim chcesz - np na Androida chyba najlepszy jest Locus - wersja darmowa jest prawie tak użyteczna jak profi, a więc atlas *.sqlitedb Taka mapa zajmie może 40-80MB. Mało, bo tak naprawdę na niej jest mało szczegółów ze względu na skalę 1/60000.