Do czego ślad się przydaje?
Ślad bywa pożyteczny już w terenie. Idąc z mapą papierową patrzymy od czasu do czasu na nią, orientując się, ile już uszliśmy, gdzie się znajdujemy, ile nam jeszcze zostało. Ślad na mapie cyfrowej szybko i w sugestywny sposób pokazuje nam to samo. Dodatkowo, można to zrobić na deszczu, na wietrze, po ciemku. Jeśli zmyliłem drogę, rozbieżność śladu z zaplanowaną trasą pozwala mi na szybką korektę i szybki powrót na właściwą drogę (ścieżkę, dolinkę, grzbiet). A czasem ślad bywa potwierdzeniem, że to, co właśnie widzimy, nie jest drugim, identycznym miejscem na naszej trasie, lecz … właśnie zatoczyliśmy we mgle spore kółko.
Po powrocie do domu możemy ślady przenieść z urządzenia na dysk swojego komputera. Istnieją też serwisy internetowe zajmujące się przechowywaniem śladów i dodatkowo ich analizą, wizualizacją na tle mapy, itp. Nawet na dwa takie serwisy przed chwilą zajrzałem, z myślą polecenia któregoś z nich, ale szybko zrezygnowałem z tego zaglądania. Pawiowy design i drapieżne reklamy odrzuciły mnie natychmiast stamtąd. Największym pożytkiem z umieszczania śladów w takich miejscach jest możliwość szybkiego pokazania śladu innym osobom. Myślę, że oprócz zewnętrznych przechowalni śladów, zawsze warto je zawsze trzymać u siebie. Może je wtedy szybko i bez dostępu do Internetu przeglądać, umieszczać na tle dowolnej mapy, używać do planowania innych wędrówek. Ślad, przedstawiony na tle odpowiedniej mapy jest zawsze dobrym uzupełnieniem galerii fotografii lub relacji z wycieczki na żywo.
Pierwszy obrazek: wygodna droga po poziomicy uśpiła moją czujność, oj, trzeba pół kilometra wrócić. Pozostałe obrazki, to wczorajszy, ciepły ślad na tle różnych map.
PC brzuska.jpg na UTM-50.jpg na Hyper.jpg na Google Sat.jpg

Odpowiedz z cytatem
Zakładki