Co prawda Custom Maps jest tylko "protezą", którą nie warto się zbytnio zajmować, jednak czasami i w ograniczonym zakresie może się przydać. Za dawnych czasów, podczas korzystania z formatu KMZ, założyłem na karcie pamięci katalog CustomMapsMagazyn i tam miałem wszystkie mapy tego typu, które zmieniałem w zależności od potrzeby, oczywiście tylko podczas dostępu do komputera. Ograniczenie KMZ polega na ilości kafelków z których zbudowana jest mapa i one decydują o możliwości wgrania jednocześnie takiej ilości map, których suma nie przekracza 100 kafelków. Jeżeli się bardzo uprzemy, aby mieć mapę o małej ilości kafelków, poprzez zmniejszenie jej formatu, to w efekcie, na wyświetlaczu mamy kichę. Czyli gra nie warta zachodu. Pobawiłem się trochę mapą UMP i muszę przyznać, że przez ostatnie 2 lata zrobiono bardzo duży postęp w pokryciu i szczegółowości terenu. Twórcom i pasjonatom należą się gratulacje. Jednak podczas planowania trasy samochodowej, przy tych samych punktach pośrednich co na mapie CNE NT 2013, różnice co prawda niewielkie, ale są na niekorzyść UMP. A teraz puszczę wodze fantazji i napiszę o swoich marzeniach. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich Bieszczady są najważniejszym miejscem na świecie, ale gdyby tak było można połączyć w jedną całość mapy cyfrowe GPS_50_Bieszczady GPS Maniaka http://gpsmaniak.com/2010/download-GPS_50_Walker.htm , UMP topo i jeszcze do pełnego szczęścia rastrowe Bieszczady Ruthenus-a wraz z innymi bardziej szczegółowymi mapami tego rejonu, to już więcej nie potrzeba. Wojtku, Twoje zrzuty świadczą o doskonałej kalibracji mapy, a jedynie, aby zwiększyć czytelność na wyświetlaczu, osobiście bym podrasował sam plik aby ostrość i kontrast były większe. Zrobiłeś kawał dobrej roboty w przygotowanie i przedstawienie bardzo przydatnego materiału zawierającego wiele przydatnych wskazówek, nie tylko dla początkujących. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem