Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
Ciekawy jestem jak długo jest w stanie pracować bateria w smartfonie, czy w jakimś innym komórkowym stworku wyposażonym w GPS ?. Przecież to jest dość istotne podczas długich wędrówek i bez możliwości doładowania baterii.
Smartfon z GPS-em naprawdę dużo może. GPS jest obsługiwany za pomocą wyspecjalizowanego, dedykowanego chipa, a ponieważ jest tylko odbiór sygnału i dużo obliczeń ale jednowątkowych więc jest energooszczędnie, dopóki się nie używa dużo ekranu.Sony Xperia Z1 żyje w tym trybie ok 1,5 doby, gdy zaś korzystam z ekranu i GPS-a non stop to cały dzień (przy normalnej eksploatacji 3 dni). A jakby co to mam zawsze przy sobie powerbank o dużej wydajności przetwornicy i w parę minut mogę ożywić sprzęt. Może to i troszkę skomplikowane ale w trybie poszukiwań np jakiegoś bunkra czy krzyża jednocześnie korzystam z załadowanej mapy offline, map online (np oddziałowej mapy leśnej), geoportalu, WiG-ówek czy też faszystowskich messtichblattów, no i mapy geologicznej + baza danych jaskiń PL (wsio online z preloadem) - to arcyciekawe w terenie, no i pouczające Do tego ostatnio zdjęcia też robię tym smartfonem. Zresztą na temat wykorzystania smartfona można by napisać książkę.