Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
Dopowiedzenia
do ściągi Henia: (.....)

• Jedna z najlepszych funkcjonalności, jakie mają programy do obsługi map, to zapisywanie śladu. Często, gdy poruszam się w znanym albo nietrudnym terenie, urządzenie leży sobie schowane w plecaku i rejestruje ślad. A ja go sobie w domu odczytuję na komputerze i oglądam, którędy ja to szedłem. A czasem dziwie się, dlaczego taka pokręcona drogą albo "na skróty", wydłużające trasę o parę kilometrów. Główna wadą programu jest obsługa zapisywania śladów przebytej drogi (track). Nie znalazłem sposobu, jak zapisać taki ślad lokalnie, można go tylko wysłać na serwer autorów programu. A może niezbyt wytrwale szukałem?
Dzięki za info o programie mapy.cz - zainstalowałem sobie i pierwsze wrażenia OK.
Podobną funkcjonalność (nie lubię tego słowa...) tzn. mapy OSM i praca offline ma też OsmAnd - na Androida, w wersji darmowej można pobrać (bodaj) 7 map - wystarczy dobrze wybrać. Ma "trochę" bardziej rozbudowane Menu, więc pewnie i możliwości wyświetlania, nawigacji itp. można sobie lepiej dobrać do potrzeb.

Niestety, po kilku próbach z różnymi programami, mój stary tablet odmówił współpracy z GPS - żadna aplikacja nie była w stanie odczytać pozycji...
Po resecie "do stanu początkowego" pobawiłem się trochę z mapy.cz i... ten program zapisuje (gdzieś w katalogach, jak potrzeba , to poszukam dokładnej lokalizacji pliku u mnie, to coś jak data_nr(log gdzieś się pojawia)_nr.txt) logi min. pozycji (no bo co miałby wysłać na "ich" serwer, jak nie "fizycznie istniejący" plik). Problem polega na dziwnym formacie, którego nawet długie próby z GpsBabel nie potrafiły "rozkminić". Tam - poza logami pozycji - jest wiele informacji, czy położenie z GPS, czy z sieci, czy ekran włączony, czy logowanie wystartowało, czy pauzowane itp. itd.
Jak nie znajdę gotowego rozwiązania, to może spróbuję coś do konwersji na jakiś "normalny" format sam napisać ( nie wiem, na stronie www, aplikacja w Javie, może coś na Androida...) - teoretycznie programistą jestem z wykształcenia...
Dam znać w tym wątku.