Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5 8 9 10 11 12 13 14 15
Pokaż wyniki od 141 do 148 z 148

Wątek: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)

W końcówce tego wątku bezdyskusyjnym liderem aplikacji „mapowych” na urządzenia z Androidem okazał się Locus Map i do tej pory chyba nadal nim jest. A co się zmieniło?

Dotychczas funkcjonowała wersja 3.x. Był bezpłatny Locus Map Free i płatny Locus Map Pro. W roku 2021 znikła wersja 3.x Free a płatna wersja – obecnie 3.59 – nazywa się Locus Map 3 Classic i kosztuje - chyba jak dawniej - 10,99 USD.

Równocześnie w 2021 r. pojawiła się wersja 4.x (aktualnie 4.8.2) nosząca nazwę Locus Map 4 outdoor. Nie ma podziału na Free i Pro. Przy pobieraniu ze Sklepu Play nie ma żadnej opłaty. Po instalacji zauważamy jednak, że nie wszystkie funkcjonalności działają a reklamy nie są całkiem dyskretne. Zlikwidowanie reklam i uruchomienie pełnej funkcjonalności wykonywane jest już z poziomu aplikacji. Jest za to oczywiście opłata i jest to niestety tylko abonament. Nie można zapłacić raz na zawsze. Są różne poziomy abonamentów, z różnymi zakresami bonusów.

Na szczęście autorzy Locusa postępują (na razie) elegancko ze starymi klientami i wykupiona „na zawsze” wersja 3.x Pro jest wciąż aktualizowana i działa nie gorzej od tej nowej.

Ale na wszelki wypadek trzeba się rozglądać, co robi konkurencja. Począwszy od 2019 r wspominana była w tym wątku aplikacja Cartograph ale bez większych zachwytów. Od jakiegoś czasu jest ona coraz lepsza i być może wkrótce dorówna Locusowi;-) Atutem Cartograph’a jest działanie na wielu systemach operacyjnych.

Ale o nim będzie już w nowym wątku: forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/10526-Cartograph-Maps

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Na szczęście autorzy Locusa postępują (na razie) elegancko ze starymi klientami i wykupiona „na zawsze” wersja 3.x Pro jest wciąż aktualizowana i działa nie gorzej od tej nowej.
    Niestety to, co dobre nie trwa wiecznie.

Aplikacja zostanie wycofana wiosną 2026 roku i całkowicie zastąpiona przez jej następcę, Locus Map 4. Użytkownicy otrzymają 100% zniżki na Locus Map 4 Premium Silver i 50% zniżki na Premium Gold na okres jednego roku.

Locus Map 4 w opcji Silver kosztuje obecnie 10 euro na rok. Cena jest ok, ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez krzychuprorok Zobacz posta
    Locus Map 4 w opcji Silver kosztuje obecnie 10 euro na rok. Cena jest ok, ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.
    Popieram Twoje poglądy. I zachęcam użytkowników "czwórki" w wersji "free", by wydali na "Silver" równowartość flaszki gorzałki. W ten sposób pozbywamy się denerwujących reklam, uruchamiamy kilka zablokowanych funkcjonalności i .... wynagradzamy autorów za naprawdę dobrą robotę!

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez krzychuprorok Zobacz posta
    ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.
    Naprawdę? Ja wciąż chodzę po górach wyłącznie z papierowymi mapami i nie używam żadnych aplikacji, GPS-ów etc.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Popieram Twoje poglądy. I zachęcam użytkowników "czwórki" w wersji "free", by wydali na "Silver" równowartość flaszki gorzałki. W ten sposób pozbywamy się denerwujących reklam, uruchamiamy kilka zablokowanych funkcjonalności i .... wynagradzamy autorów za naprawdę dobrą robotę!
    Ponieważ posiadam aktualnie wolną kwotę w takiej wielkości postanowiłem ulepszyć swojego Locusa zakupem nowszej wersji
    Odinstalowałem dotychczasową i pobrałem z GooglePlay wersję "czwórki"
    Otwierając ją zostałem poproszony o dostęp do zdjęć i jeszcze czegoś , a następnie kliknąłem START
    a na ekranie pojawił się taki obrazek
    Screenshot_20250625-193644[1].jpg
    .
    Próbowałem kolejno klikać , ale zakończyło się to pojawieniem innego ekranyu
    Screenshot_20250625-193728[1].jpg
    .
    Teraz nie mam ani starej wersji, ani nowej.
    Pozostaje alternatywne rozwiązanie zakup nowego telefonu.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Jako, że kierujesz swoje żale jakoby do mnie, to w czym dam radę, pomogę. Adres e-mail i numer telefonu znasz. Tutaj wspomnę tylko, że:
    a/ Jeśli Twój telefon nie jest starszy od mojej Skody (czyli ma Androida ver > 5) i jest na nim odrobina miejsca w pamięci, Locus Map 4 będzie działał
    b/ Telefony z Androidem lubią, żeby co parę lat je wyczyścić i zainstalować wszystko od nowa.
    c/ Instalacja Locusa "czwórki" nie wymaga odinstalowania "trójki"
    d/ Jeśli jest już zainstalowana "czwórka" free, nie trzeba wykonywać instalacji od nowa. Po opłaceniu abonamentu "Silver" wystarczy się w aplikacji zalogować.
    Do usłyszenia na kanałach prywatnych.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Jako, że kierujesz swoje żale jakoby do mnie, to w czym dam radę, pomogę. (...)
    Wojtku ! Opacznie zrozumiałeś mój post.
    Owszem ... kieruję żale, ale nie do Ciebie , tylko do własnej niegramoty,
    Tak, wyobraź sobie, że są na świecie takie osobniki , które zderzają się z postępem cywilizacyjnym dość boleśnie.
    Ostatnio Kolega Ciepły skarżył mi się, że nie wie jak załączyć zdjęcie do maila )
    Młody powie : że śmieszne
    Starszy powie : to stresujące
    ...
    Korzystałem z Twojej pomocy wielokrotnie, za co dziękuję, ... ale nie będę biegał o pomoc z każdym gó...em
    ....

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Naprawdę? Ja wciąż chodzę po górach wyłącznie z papierowymi mapami i nie używam żadnych aplikacji, GPS-ów etc.
    Oczywiście, że można by chodzić tylko z mapami papierowymi. Ja tak chodziłem od Bieszczadów po Beskid Żywiecki i po Ukrainie, gdy jeszcze nie było tam w ogóle szlaków. Teraz chodzę mniej za to za granicą, głównie (Słowacja, Rumunia) a tam z oznakowaniem jest bardzo różnie. Z aplikacją w telefonie jest poprostu łatwiej i bezpieczniej gdy jesteś sam. Dużo jeżdżę rowerem poza głównymi drogami. U nas jest taka masa lokalnych asfaltów, często bez znaków drogowych, często porządnej mapy nie kupisz, jeśli to nie jest turystyczny rejon. Także mapa cyfrowa to fajna rzecz, nie bój się spróbować. Polecam ja, Wojtek Pysz i wielu innych.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)