Od pół roku walczę ze swoim telefonem. Próbuję go zmusić do prawidłowego zapisywania śladu wędrówki w Locusie. Testowałem chyba wszystko:
- dodanie Locusa do listy aplikacji uprawionych do czytania GPS "na stałe" (nie tylko jak jest widoczny na ekranie),
- dodanie Locusa do listy aplikacji, które nie są nigdy zabijane przez system,
- dodanie Locusa do listy aplikacji wyłączonych z optymalizacji związanej z oszczędzaniem baterii,
- na czas nagrywania wyłączenie wszystkich opcji oszczędzania baterii,
- włączenie/wyłączenie pośrednictwa usług Google w dostępie do GPS,
- Locus Map Classic oraz nowy Locus Map,
- inne warianty, podejścia, opcje, ustawienia, ...
Przestudiowałem wszystkie poradniki, opcje, wskazówki dostępne w internecie. I nic. Sam także dokładnie przeglądnąłem całe menu systemowe smartfona i sprawdziłem wszystko co tylko możliwe. Bez rezultatuCzasem ślad udaje się nagrywać nawet przez godzinę, czasem nawet sekundy po wygaszeniu ekranu nie nagrywa. Odkąd mam Androida 14 nie udało mi się nagrać ani jednej wycieczki w całości. Chyba czas przyznać się do porażki i zakończyć konkluzją: Android w wersji 14 w połączeniu z telefonem firmy Samsung nie pozwalają na nagrywanie śladów GPS. Locus jest niewinny, winowajcą jest bardzo agresywne podejście do oszczędzania baterii. Znalazłem nawet takie opinie, że Android 15 będzie jeszcze bardziej restrykcyjny i nie tylko na Samsungach ale w ogóle nagrywanie śladów będzie w zasadzie niemożliwe, odrzucam bowiem opcję wymuszenia ciągłej pracy ekranu bez wygaszania (do tego trzeba byłoby nosić ze sobą wiaderko prądu). Podobne opnie dotyczą także IPhonów, więc i tu nie ma ratunku.
Mnie to się bardzo nie podoba, ale mnie nikt w Google czy w Samsungu słuchać nie zamierzaJeżeli się nie mylę to wraca konieczność używania jakiegoś zewnętrznego "nagrywacza" śladów. Stary telefon tylko do Locusa (bez karty SIM nawet), zegarek z GPS i funkcją nagrywania śladu, jakiś GPS Garmina lub coś w tym rodzaju, ewentualnie tracker wrzucony do plecaka. Locus na telefonie nadal będzie użyteczny, pokaże aktualną pozycję oraz mapę (a to już dużo), ale śladu nagrać nie będzie w stanie.
Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie proszę z błędu. A zanim dam się przekonać, że współczesny telefon nadal jest przydatny do nagrywania, proszę o jakieś sugestie sensownego zegarka GPS lub współczesnego ręcznego Garmina. Dobrze byłoby gdyby to nie kosztowało >2000,- PLN i jeszcze potrafiło wyświetlić własną mapę rastrową (mnie ślad na mapie zawsze pomagał znacznie bardziej niż sama kropka lokalizacji).
EDIT: ważna uwaga, pomyliły mi się Androidy. Jak widać w dalszej części wątku kłopoty mam z Androidem 16, nie z Androidem 14.

Odpowiedz z cytatem