Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Ukraińskie Karpaty Grzegorz Rąkowski

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar komisaRz von Ryba
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    dziki wschód

Domyślnie Odp: Ukraińskie Karpaty Grzegorz Rąkowski

nie przeczytałem przewodnika od deski do deski, raczej przeglądnąłem, i mam podobne odczucie jak don Erico, ale może odpowiedz jest prostsza jak sam zauważasz
    Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    ...To pierwszy przewodnik o tych terenach od czasów gdy 100 lat temu Orłowicz wydał swoje "Karpaty"...
    to pierwszy od 100 lat przewodnik w języku polskim, być może autor korzystał z źródeł ukraińskich a tam raczej nie znalazł informacji o kurierach czy też Polakach zamieszkujących te tereny. Nawet teraz w nie najłatwiej znaleźć informacje na takie tematy. Myślę ze trzeba wysłać uwagi do autora i liczyć na wydanie II uzupełnione, bo przewodnik wszak zupełnie dobry.

tak na marginesie kto wie do kiedy się bili Polacy na kresach? kto zna takie postacie jak Anatol Radziwonik, ps. Olech, Jan Borysewicz ps. "Krysia", Czesław Zajączkowski, pseud. Ragner ,

Cytat Zamieszczone przez komisaRz von Ryba Zobacz posta
    nie przeczytałem przewodnika od deski do deski, raczej przeglądnąłem, i mam podobne odczucie jak don Erico, ale może odpowiedz jest prostsza jak sam zauważasz to pierwszy od 100 lat przewodnik w języku polskim, być może autor korzystał z źródeł ukraińskich a tam raczej nie znalazł informacji o kurierach czy też Polakach zamieszkujących te tereny. Nawet teraz w nie najłatwiej znaleźć informacje na takie tematy...
    Oj chłopaki coś nie macie racji z tym pierwszym od czasów Orłowicza przewodnikiem po Bieszczadach Wschodnich. Zapomnieliście o doskonałym jak na owe czasy przewodniku Henryka Gąsiorowskiego po Beskidach Wschodnich (tom I z 1935 r. - Bieszczady), który dotyczy głownie tego terenu.
    Z tego co pamiętam książka "Biali kurierzy" M.Celta (T.Chciuka) dotyczy własnie tras kurierskich w Bieszczadach Wsch. Polecam tę książkę.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2008

Cytat Zamieszczone przez barszczu Zobacz posta
    Oj chłopaki coś nie macie racji z tym pierwszym od czasów Orłowicza przewodnikiem po Bieszczadach Wschodnich. Zapomnieliście o doskonałym jak na owe czasy przewodniku Henryka Gąsiorowskiego po Beskidach Wschodnich (tom I z 1935 r. - Bieszczady), który dotyczy głownie tego terenu.
    Z tego co pamiętam książka "Biali kurierzy" M.Celta (T.Chciuka) dotyczy własnie tras kurierskich w Bieszczadach Wsch. Polecam tę książkę.
    Już-już miałem nawrzucać chłopakom, że literatury nie znają, gdy mnie Barszczu ubiegł przed momentem. Wydaje mnie się, że ów tom - jako drugi z kolei, a więc niechronologicznie - wyszedł w 1933 roku?? W każdym razie tu jest do obejrzenia: http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doc...=2671&from=FBC . No i Heniu Rączka z Kielc wydał reprint w 2000 r.

Cytat Zamieszczone przez dada Zobacz posta
    Już-już miałem nawrzucać chłopakom, że literatury nie znają, gdy mnie Barszczu ubiegł przed momentem. Wydaje mnie się, że ów tom - jako drugi z kolei, a więc niechronologicznie - wyszedł w 1933 roku?? W każdym razie tu jest do obejrzenia: http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doc...=2671&from=FBC . No i Heniu Rączka z Kielc wydał reprint w 2000 r.
    Bieszczady wyszły jako drugie z kolei ale w 1935 r. Przynajmniej taką datę nosi przedmowa w moim egzemplarzu.
    W okresie międzywojennym ukazał się też przewodnik narciarski po Bieszczadach, w tym wschodnich - Klemensiewicza

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)