Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Drewniane cerkwie z Karpat na liście UNESCO

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Drewniane cerkwie z Karpat na liście UNESCO

Konferencja generalna UNESCO w Paryżu w1972 r. przyjęła konwencję w sprawie światowego dziedzictwa.Uznano tam, że należy chronić takie obiekty,gdyż poszczególne państwa NIE uwzględniają ochrony dóbr światowych w swoim budżecie.Ważna jest szczegółowa opieka konserwatorska . Co często widzimy na UA , te obijane sidingiem cerkiewne ściany itd.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Konferencja generalna UNESCO w Paryżu w1972 r. przyjęła konwencję w sprawie światowego dziedzictwa.Uznano tam, że należy chronić takie obiekty,gdyż poszczególne państwa NIE uwzględniają ochrony dóbr światowych w swoim budżecie.Ważna jest szczegółowa opieka konserwatorska . Co często widzimy na UA , te obijane sidingiem cerkiewne ściany itd.
    Ale jak to jest w praktyce? Jeśli np w takiej cerkwi wpisanej na listę zacznie przeciekać dach albo zrobi się dziura w ścianie to czy fakt, że jest na liście gwarantuje albo ułatwia w jakiś sposób pozyskanie środków na remont i renowację w przyzwoity sposób (tzn np nie-sidingowy )?
    Czy "szczegółowa opieka konserwatorska" oznacza w tym wypadku wyłącznie brak zgody na przysłowiowe obicie sidingiem czy idzie w ślad za tym rzeczywista troska o "światowe dziedzictwo" a co się z tym w oczywisty sposób łączy - czy są na to pieniądze?

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

właśnie po to jest ów program, droga Asiu . Żadnej samowolki, drogi na skróty. Prof. S.Ratajski-sekretarz Generalny polskiego komitetu do spraw UNESCO zwrócił się do przedstawicieli 21 krajów członkowskich komitetu Światowego Dziedzictwa i ponad 100 krajów , sygnatariuszy konwencji , było to wypracowanie kilkuletnich starań, projektu transgranicznego, bo dotyczy cerkwi typu -halickiego, łemkowskiego, huculskiego i bojkowskiego.
    Znam przecudowną cerkiew drohobycką św. Jerzego ( kto nie zna -polecam !!! ) Jej stan jest fatalny, konserwacja zaś, choć prowadzona ze szczerych intencji, nie zawsze była poprawna...to ost. dzwonek dla niej był już.
    ech...ja bym osobiście tą listę poszerzył jeszcze......

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

tak od lewej - Drohobycz , Owczary ,Radruż....i dalej mam zagwozdkę ...
    Ta ostatnia cerkiewka (po prawej ) to mistrzostwo narodu który nieopatrznie niektórzy uznali że jest na wymarciu

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Super! : ))
    A czy konwencja UNESCO przewiduje jakieś wsparcie finansowe wprost albo pomoc w jakiejkolwiek postaci w uzyskaniu takiego wsparcia finansowego celem ratowania "światowego dziedzictwa" (nie liczę tu oczywiście wzrostu "wartości i popularności" przez wpisanie na listę)?
    Pytam bo może ktoś wie a na stronie UNESCO tak na szybko nie znalazłam odpowiedzi.
    Jak rozmawiałem z gestorami cerkwi w Radrużu i Drohobyczu, to zawsze słyszałem to samo : trzeba włożyć sporo kasy aby załapać się listę Junesco
    a dopiero później wszyscy spodziewali się ułatwień w uzyskiwaniu kasy na utrzymaniu tych perełek. Jedno jest pewne :UNESCO nie daje kasy w ciemno.

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Jakby obstawiać zdjęcia, to załapałam "jedynkę" ups.
    Choć jak przejże resztę domowych zdjęć, to wyciągnę się na dwóje
    .
    Ale mimo to zachęcam Cię do rozszyfrowania kolejnej składanki jaką przygotowałem ze składanek dachów
    (wiem ...... że za proste)
    .
    cerkiewki 2.jpg
    Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 25-06-2013 o 23:05

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta

Jak rozmawiałem z gestorami cerkwi w Radrużu i Drohobyczu, to zawsze słyszałem to samo : trzeba włożyć sporo kasy aby załapać się listę Junesco
    a dopiero później wszyscy spodziewali się ułatwień w uzyskiwaniu kasy na utrzymaniu tych perełek. Jedno jest pewne :UNESCO nie daje kasy w ciemno.
    .
    cerkiewki 2.jpg
    różnie to bywa....o ile widzę, iż opiekun drohobyckiej cerkwi , p.L. , wyciąga gonty z niej, by malować na nich ikonki i sprzedawać turystom ...metody jego prób konserwacji też w wielu wypadkach , budzą moje zdziwienie . Nie to że kabluje gościa, bo sympatyczny jest i włożył sporo serca i pracy tamże.
    Wędrując w zeszłym roku po Bieszczadach Wsch. , w jednej z cerkwi zauważyliśmy brak bezcennych ikon. Na nasze zapytanie ''gdzie są ", miejscowi coś pokrętnie tłumaczyli, by w końcu , przyparci do muru, oświadczyć '' że przyjechali jacyś ze Lwowa, dali 2 000 $ i zabrali do konserwacji'' ....a oni zadowoleni , że za te dolce mogli obić sidingiem wejście do świątyni !!!

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Żadnej samowolki, drogi na skróty.
    Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Jedno jest pewne :UNESCO nie daje kasy w ciemno.
    Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Wpis na listę umożliwił pozyskanie znaczących funduszy na ochronę przeciwpożarową.
    Czyli, że UNESCO ma jakiś swój budżet, z którego mogą korzystać obiekty wpisane na listę? Sorki, że może jakieś głupie pytanie zadaję ale nie znalazłam tak wprost informacji o tym i zastanawiam się jak to działa od strony finansowej.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Rozmawiałam kiedyś w Sękowej, która jak wiadomo jest na tej liście od dawna.
    Wpis na listę umożliwił pozyskanie znaczących funduszy na ochronę przeciwpożarową.
    Teraz, już od kilku lat jest tam założona "kurtyna wodna".

@Don Enrico - nr 1 - Matkov.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)