bogdaneg, no zmiłuj się człowieku co Ty gadasz? Idąc za Twoją radą to można wiele dośpiewać, może tak?
Widzisz hitlerowską flagę, nie lubisz swastyki na patyku?... przejdź obojętnie i nie zwracaj na nią uwagi! Widzisz flagę banderowską?... drażnią ciebie kolory czerwono czarne? przejdź obojętnie. Flaga krócej wytrzyma niż postać na cokole. Hajlują? spoko kiedyś ich ręka zaboli i przestaną. Jak nic w czystej postaci liberalizm. Ale nie o tym idzie tutaj. Aa jeszcze jedno, czy w tym Svidniku to nie stoi czasami pomnik L. Svobody zamiast Lenina?

partyzant, tak patrząc to i Hitlera zepsuła polityka a wcześniej przecież był wrażliwym malarzem.

delux, jak na razie to o tym bandziorze tfu Świerczewskim to wszystkie opowieści, jak na razie, są z mchu i paproci. Zapewne prawdę skrywają rosyjskie archiwa. Na dociekania historyków z materiału Twojego linku aż przykro patrzeć a takim podsumowaniem jest w końcowej fazie stwierdzenie, zacytuję w dość luźnej formie... ten płaski otwór w tyle munduru zapewne idealnie pasuje do wejścia po kuli ze spiłowanym czubkiem bo upa to robiła. Jakąś próbę balistyczną zrobili a przecież wszystko mają i mogli zrobić. Wspomnieli nawet o sekcji zwłok... ciekawe jakiej? prawdziwej z archiwów rosyjskich? Pachnie aż nadto mchem i paprocią wszystko i robione publicystycznie. I wcześniej specjalnie wspomniałem o płaszczu Ś., tego nie oglądali a był w magazynach MWP, skupili się tylko na mundurze, kula najpierw weszła w płaszcz. Ma w balistyce znaczenie pierwsza powłoka tutaj płaszcz grubszy niż mundur? Sprawdzili jak weszła tam ta niby kula spiłowana?

IPN robi cały czas śledztwo w tej sprawie, poszperajcie o kulisach tego śledztwa, ile jest braków, kto był zamieszany, brak oryginalnego protokołu sekcji. Śledztwo IPN stoi w miejscu bo Rosja nie wyda dokumentów z archiwum. Im to nie jest na rękę tak jak Anglii z Sikorskim i wiele innych.
Jeszcze jedna sprawa jakby przemilczana... K.Ś. był przecież obywatelem ZSRR i do samej śmierci był w Głównym Zarządzie Wywiadu ZSRR. Myślicie, że ci ze wschodu by sobie pozwolili by Polacy prowadzili śledztwo w jego sprawie i zatrzymali oryginalne dokumenty np. z sekcji zwłok?

Niestety, ale bez dokumentów z archiwów Rosji to wszystko będzie z bajki o mchach i paprociach. Chociaż ja mam wiarę w tego starszego pana co mnie wtedy zaczepił w Muzeum WP.

Na początek warto przeczytać Wikipedię :) https://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_%C5%9Awierczewski