Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Pomnik Świerczewskiego

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar Krytyk Ludowy
    Na forum od
    08.2013
    Rodem z
    Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju - Kraków

Domyślnie Odp: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

"Also potemu" jak mawiał jenerał S. Kasprzycki Ritter von Castenedolo
    bliżej historii zaczadzonych biesów.

Otóż decyzja zapadła, więcej nie ujrzycie.

http://dzieje.pl/aktualnosci/w-srode...wierczewskiego

Ktoś radośnie otworzy imitację szampana ( a może nie będzie to budżetowe Iskristoje/Igristoje/Zakur*vistoje produkowane z proszku na Litwie udające coś czym nie jest, lecz co najmniej Moet), kogoś innego najdzie refleksja.
    Monument wpisał się w krajobraz, ja go traktuję (znaczy - traktowałem...) jako swego rodzaju informator historyczny w terenie. Mimo świadomości historycznej może nieco wyższej niż przeciętna ogólnonarodowa - nie przeszkadzał mi on aż tak, bym nie mógł przez niego spokojnie spać. A jest kilku takich w tym kraju, którzy - jak śpiewał Grechuta - nie zasną nim nie wymyślą granic.

Złaziłem bardzo dokładnie miejsca powyżej potoku, z których strzelano w stronę jadących aut, mam ślady w gpsie. Był to jakiś punkt orientacyjny - wyjściowy dla początkującego nie tak dawno łazika ( czyli dla mnie) bieso-czadowego, od którego to punktu coś się zaczęło. No, może nie tylko od TEGO, ale "egzekwo".

Nie, nie mam sentymentu, uprzedzam: prosze mi nie wkładać w klawiaturę w głowę czy usta coś czego nie powiedziałem.
    Nie życzę sobie też ewentualnych wyskoków typu "A do pomnika Hitlera też miałbyś sentyment, bo to też byłaby pamiątka historyczna i ślad "po"?!"
    Polemiki i reakcji na zaczepki nie będzie.
    Może krajobraz skorzysta na rozbiórce, na pewno będzie inaczej.

Ciekawym co zrobią z pierwotnym pomnikiem - mocno zwietrzałą, łuszczącą się bryłą ( to chyba nie jest naturalny kamień, nie pamiętam) z napisem, która znajduje się bliżej potoku za plecami monumentu. Też ją usuną w zacietrzewieniu gniewnych dzierżawców monopolu na patriotyzm, czy oszczędzą.

*Nie wątpię, że Komańcza i nawet okolice Woli Michowej tu i ówdzie odbijają korki, horyłka pójdzie "po krugu".
    Ostatnio edytowane przez Krytyk Ludowy ; 20-02-2018 o 11:21

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)