Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Pomnik Świerczewskiego

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Pomnik Świerczewskiego

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Poza faktami i interpretacjami mamy też coś takiego jak pamięć społeczna - czyli (upraszczając nieco) nie jak to było, ale jak ludzie to zapamiętali. To pamięć społeczna sprawia, że dla jednych A to patriota, B zaś zdrajca, natomiast dla innych A to bandyda, a B to niewinna ofiara.
    Masz rację! Dopiero teraz zwróciłem uwagę na szczegóły, choć od kilku dni coś mnie w oczy źgało:
    Wizualnie pasuje ci ta czapka. Rodzinna pamiątka?
    Resztę od munduru też czasem zakładasz?
    Uważaj, bo teraz kręci się tu i ówdzie sporo takich, ale:
    - na ulicach najpierw walą po zębach, a dopiero później pytają,
    - zdarzyć się może tak krewki dziadunio, co to wyuczony za młodu przed przysięgą... od razu i z daleka zgra muszkę ze szczerbinką i... dolny guzik,
    - po lasach za to tułają się tak poprzebierane pajace, co... dupa w ścisk i... hajlują.
    Ja bym wszystkich ich unikał zdecydowanie.
    Ostatnio edytowane przez Zygmunt Skibicki ; 03-03-2018 o 08:15

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Zygmunt Skibicki Zobacz posta
    Wizualnie pasuje ci ta czapka. Rodzinna pamiątka?
    To awatarowe zdjęcie jest stare, jeszcze z czasów studenckich, gdy parałem się rekonstrukcją żołnierza WH (czapkę z fotografii zgubiłem 8 lat temu). Ten rodzaj aktywności już dawno porzuciłem, od kilku lat odtwarzam wojaka z epoki o 200 lat wcześniejszej. Jakby ktoś się chciał czepiać, to informuję, że w marcu 2007 r. brałem udział jako żołnierz wyklęty w rekonstrukcji rozbicia Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa w Nowym Targu i mam na to dowody w postaci zdjęć
    Ostatnio edytowane przez Leuthen ; 03-03-2018 o 20:38

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Jakby ktoś się chciał czepiać, to informuję, że w marcu 2007 r. brałem udział jako żołnierz wyklęty w rekonstrukcji rozbicia Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa w Nowym Targu i mam na to dowody w postaci zdjęć
    Na pewno nie będę chciał się czepiać, a już z pewnością nie jestem zainteresowany oglądaniem dokumentacji fotograficznej jakichś rekonstrukcji... żołnierzy wyklętych zaś w szczególności. Ale... czasy są takie, że można tym zrobić kawałek dość dochodowej kariery życiowej. Życzę sukcesów, ale nie oczekuję relacji.
    Czapki Wehrmachtu model "Festung Breslau" na głowę bym publicznie nie założył, a już robić sobie w czymś takim zdjęcie avatarowe i wstawiać je na forum... zdecydowanie mi z tym nie po drodze.
    Zdecydowanie czas zakończyć tę dyskusję.

Bieszczadnik Awatar Krytyk Ludowy
    Na forum od
    08.2013
    Rodem z
    Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju - Kraków

Starłem się tu z Leuthenem zaraz po rejestracji na forum, wiec nie ma obawy, że mu kadzę i łączy nas jakaś szczególna sympatia.

Otóż uważam, że te uwagi o czapce takiej czy innej to jest chęć "przyzłośliwienia" - coś na zasadzie: jak się nie ma czego czepić to czepię się czegokolwiek.

Przepraszam,ale to jest trochę... słabe.

Gość wrzuca ciekawe spostrzeżenie o pamięci "społecznej" i wyjaśnia co to jest, a tu z drugiej strony wyjście ślizgiem z tematu i leci tekst o czapce.

To tyle z uwag pobocznych.

Świerczewskiego już nie ma i bardziej zlikwidować się go już nie da. Pojadę sobie obejrzeć plac po nim, liczę, że nie będzie to coś w rodzaju zryćkanego wertepowiska, którego nie ma kto wyrównać. Mam nadzieję, żę jak już mówią A to powiedzą też B i zostawią czysto.
    Ostatnio edytowane przez Krytyk Ludowy ; 04-03-2018 o 12:49

Cytat Zamieszczone przez Krytyk Ludowy Zobacz posta
    ...uważam, że te uwagi o czapce takiej czy innej to jest chęć "przyzłośliwienia" - coś na zasadzie: jak się nie ma czego czepić to czepię się czegokolwiek.
    Przepraszam,ale to jest trochę... słabe.
    Gość wrzuca ciekawe spostrzeżenie o pamięci "społecznej" i wyjaśnia co to jest, a tu z drugiej strony wyjście ślizgiem z tematu i leci tekst o czapce.
    "Przyzłośliwianiem" się nie zajmuję w ogóle...
    Moje zapytanie o czapkę wehrmachtu model Festung Breslau to była właśnie odpowiedź na te... ciekawe spostrzeżenia o pamięci "społecznej"...
    Pamięć społeczna dotycząca także tych czapek tkwi w Polakach bardzo mocno i jest bardzo ryzykownym zapominanie o tym.
    Jeśli to jest "trochę... słabe", trudno... mocniej nie chcę i nie będę, choć przyznaję, że może by było warto....
    Ostatnio edytowane przez Zygmunt Skibicki ; 06-03-2018 o 14:14

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

A ja się przyznam że swego czasu ładne parę lat smigałem po Biesach w takiej samej czapce tylko koloru czarnego ze srebrną szarotką na boku,i mam w niej dużo fotek,pewnie dalej bym w niej chodził czasami po górkach ale ,zostawiłem gdzieś w autobusie na dworcu w Rzeszowie.......czego mi niezmiernie żal...teraz mam tego samego kroju tylko w maskujących kolorach ,ale też z szarotką .taka słabosć..
    Ostatnio edytowane przez delux ; 05-03-2018 o 08:37
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)