Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Pomnik Świerczewskiego

Mieszany widok

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Pomnik Świerczewskiego

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Zwolennikom likwidacji panteonu w Jabłonkach pozostało jeszcze rozkopanie gruntu przynajmniej na dwa metry wgłąb i nie powiedziane, że tylko pod pomnikiem.
    Według jednej z teorii takie życzenie(przeniesienie trumny) miało po latach zostać spełnione.
    Rzeczą niezbędną po znalezieniu truchła będzie przebić je osikowym kołkiem albo odrąbać głowę i wsadzić zmarłemu między kolana.

Inaczej duch generała będzie pojawiał się jeszcze bardzo długo i nie powiedziane czy w czapce czy bez.
    A to generał nie na Powązkach?
    Co do kopania to ja jestem za! Uważam, że skoro już zburzyli to teraz trzeba przekopać i nasadzić jabłonek w Jabłonkach. I zasiać pod jabłonkami trawkę (ale nie taką z rolki tylko taką prawdziwą pachnącą, z koniczyną i innymi kwiatkami. I postawić kilka samoobsługowych (albo i z obsługą) takich prostych tłoków do soku. Już sobie wyobrażam! W cieplutki wiosenny dzień poleżeć na trawce pod kwitnącymi jabłonkami w Jabłonkach, a w upalny letni dzień napić się zimnego soku z jabłek z jabłonek w Jabłonkach albo zjeść takie soczyste jabłuszko z jabłonek w Jabłonkach.
    Do pomnika żadnego sentymentu nie czułam. Mógł być, ale jak go nie będzie to też dobrze.
    Babcia opowiadała, że jak jechali z generałem z Baligrodu to zajechali do Leska i go przywieźli do starej kuźni (była tam kiedyś w okolicach parku). Ale po co to już nie pamiętam (chyba z podkuwaniem nie miało to nic wspólnego ), może żeby ludziom pokazać bohatera.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    A to generał nie na Powązkach?
    Oczywiście, nawet w Alei Zasłużonych.

Debiutant Roku 2018
    Awatar mercun
    Na forum od
    11.2016
    Rodem z
    daleko i blisko....

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Oczywiście, nawet w Alei Zasłużonych.
    Czyli będzie jeszcze co rozbierać bo pomnik nagrobny jest spory Myślę, że te 52 tys. złotych można było spożytkować bardziej konstruktywnie.
    To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)