Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Turystyczne aplikacje na smartfona

Widok wątkowy

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Turystyczne aplikacje na smartfona

Cytat Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
    Wydaje mi się, że na tym polegała główna różnica - palmtop nie służył do dzwonienia, więc został wypchnięty z rynku przez smartfon, który ma wszystkie funkcje kieszonkowego komputera PLUS możliwości telefonu.
    Tak, masz rację, palmtopy z telefonem były znacznie droższe od telefonów "tylko do gadania". Kupowali je głównie ludzie, którzy potrzebowali sieci GSM do przesyłania danych, korzystania z aplikacji internetowych, z poczty e-mail. Z popularnych palmtopów telefon miały: Fujitsu Siemens T830, HP 6515,6515,6815, Asus P526, Mio 728. Gdy parę lat temu kupowałem mojego HTC HD, to też wtedy mówiono na niego palmtop lub PDA. A teraz awansował na smartfona

Cytat Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
    Jeszcze co do aplikacji Be On Road, bo dziś ponownie testowałem po mieście: nie wiem do końca, czy to zaleta, czy wada, ale ma bardzo prosty interfejs i chyba znacznie mniej funkcji niż Automapa. Ale na trasę w zupełności wystarcza.
    Każdy system nawigacji to trzy elementy: 1 urządzenie + 2 program + 3 mapa.
    • 1. Urządzenie jest najmniej istotne, byle miało dobry odbiornik GPS.
    • 2. Twój program, to "Be On Road".
    • 3a. Mapa 1: program może korzystać z bezpłatnej mapy OSM (OpenStreetMap), tworzonej przez pasjonatów na podstawie własnych śladów. Czyli są na niej te drogi, którymi przejechał kiedyś jakiś pasjonat, zinwentaryzował je i umieścił na mapie. Niektóre rejony są zrobione świetnie, niektóre są białymi plamami. Mój Jarosław nie jest wprawdzie biała plamą, ale nie ma na mapie OSM ulicy, przy której od 15 lat mieszkam, nie ma też kilkudziesięciu innych ulic, istniejących od kilkudziesięciu lat. Nie wspomnę już o numeracji domów.
    • 3b. Mapa 2: program może korzystać z mapy płatnej, opartej na danych Navteq (czyli tych samych, z których korzysta AutoMapa i City Navigator). Moim zdaniem są w miarę kompletne i w miarę aktualne. Nie wiem, jaki jest koszt aktualizacji w porównaniu z konkurencją, korzystająca z tych samych map.
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 26-01-2014 o 19:05 Powód: liter.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)