Względem tych "wynalazków", to interesują mnie głównie mapy rastrowe (papieropodobne), a dużo, dużo, dużo mniej nawigacja. Stąd nawigacją umiem się trochę posługiwać, ale znam się na tym średnio. Zauważyłem natomiast kilka ciekawostek:
A. Może inaczej działać (lub w ogóle nie działać) wyznaczanie trasy:
- na tej samej mapie i różnych urządzeniach;
- na jednym urządzeniu a różnych mapach;
- na urządzeniu z Androidem i różnymi programami.
B. Jeśli na mapie dokładnie przez punkt o podanych współrzędnych nie przebiega żadna droga, program w takim przypadku:
- wyznacza trasę do najbliższego miejsca na jakiejś drodze
- wyznacza trasę do najbliższego miejsca na drodze a potem "na krechę" do punktu
- nie potrafi wyznaczyć trasy
Nasz punkt na mapie Google leży na drodze ale na OSM (po prawej), już nie leży.
mapki-dwie.jpg
C. Jeśli rysownik mapy popełnił tzw. "niestyki" między różnymi odcinkami dróg, to drogę na obrazku mapy widać ale dla programu wyznaczającego trasę nie ma tam przejazdu.
Dla przypadku opisanego w punkcie "B", próbowałbym "oszukać" nawigację, prosząc o poprowadzenie:
- do najbliższego adresu, adresu, który widnieje na naszej mapie, np. Begur, Pla de Son Ric lub;
- do punktu trochę przesuniętego w stosunku do naszych współrzędnych, ale leżącego na jakiejś drodze, np. (41.950748, 3.217602) zamiast do (41.952914, 3.225836)
Spotkałem się też z sytuacją, opisaną przez Zbyszka, czyli niemożność wyznaczenia w jednym kawałku długich i skomplikowanych tras.
Na koniec ciekawostka: na grupie dyskusyjnej, związanej z tworzeniem jednej z map wektorowych, twórcy map i programów do tworzenia map często długo dyskutują, dlaczego trasa jest wyznaczana tak a nie inaczej, albo nie jest wyznaczana![]()

Odpowiedz z cytatem